Trader USD/CAD Pasti Untung Besar Semalam Kalau Dapat Kesan Faktor-Faktor Ini Lebih Awal

443

Eh, kenapa carta harga USD/CAD semalam buat penurunan ke paras terendah terbaru?

Sebelum ini pergerakan harga bagi mata wang USD dan dolar Kanada agak tidak menentu dan sukar untuk mencari arah yang jelas ekoran kedua-duanya bergerak setara selepas perang antara Rusia dan Ukraine tercetus.

Ini adalah kerana US dolar akan mengukuh sebagai mata wang safe-haven yang menjadi tarikan pelabur dalam suasana pasaran yang berisiko.

Sementara kebimbangan terhadap gangguan bekalan minyak mentah global pula mendorong kenaikan harga minyak sekaligus meningkatkan nilai dolar Kanada dalam pasaran disebabkan minyak mentah merupakan eksport utama Kanada.

Disebabkan faktor tersebut, negara-negara pengeksport petroleum (OPEC+) telah bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran kepada 400,000 tong sehari pada April.

Namun pada dagangan Rabu semalam, sentimen pasaran yang sedikit mereda daripada risiko sebelum ini telah mendorong penyusutan semula US dolar.

Sementara menjadi tumpuan pada sesi New York semalam adalah keputusan mesyuarat Bank of Canada (BOC) yang menyaksikan kenaikan kadar faedah kepada 0.50% daripada 0.25% sebelum ini, menyokong pengukuhan mata wang Loonie.

Justeru, pelabur mendapat isyarat arah yang jelas pada carta USD/CAD untuk meneruskan penurunan bersambung sehingga dagangan hari ini (Khamis).

Mencatatkan paras terendah terbaru 5 minggu, harga berlegar di zon support 1.26000 pada awal sesi Eropah hari ini dengan jangkaan penurunan harga bakal diteruskan.

Penurunan melepasi zon 1.26000 dilihat akan mensasarkan kepada zon 1.25000 selepas harga menguji dahulu paras sekitar 1.25600 yang sebelum ini menjadi zon support harga pada dagangan minggu terakhir Januari lalu.

Namun jika situasi pergerakan harga mula berubah, kenaikan dilihat akan menguji rintangan awal pada zon 1.26700 dan turut menguji paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta USD/CAD untuk mengesan perubahan awal trend.

Untuk jangkaan bagi pergerakan trend bullish harga semula, zon sekitar 1.27700 akan menjadi tumpuan dahulu sebelum harga dipacu lebih tinggi menuju zon rintangan 1.29000 pula.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat