Tuntutan Pengangguran Meningkat Pada Minggu Lepas, Adakah Ini Berita Tidak Baik Untuk Pasaran?

417

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat minggu lepas, menunjukkan bahawa perkembangan pasaran buruh mula perlahan.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 6,000 kepada 260,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 30 Julai, kata Jabatan Buruh pada hari Khamis. Pakar ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 259,000 permohonan untuk minggu terkini.

Bacaan tuntutan pengangguran mencecah melebihi 230,000 pada awal Jun, mencecah paras tertinggi lapan bulan sebanyak 261,000 pada pertengahan Julai. Namun, ia kekal di bawah julat 270,000-300,000 yang dikatakan oleh pakar ekonomi akan menandakan kelembapan ketara dalam pasaran buruh.

Bilangan orang yang menerima bantuan meningkat 48,000 kepada 1.416 juta pada minggu yang berakhir pada 23 Julai. Ekonomi menguncup 1.3% pada separuh pertama, memenuhi definisi standard kemelesetan. Disisi lain, perubahan mendadak dalam inventori dan defisit perdagangan yang terikat dengan rantaian bekalan global yang teruk telah menjadi punca utama kemerosotan dua suku tahunan berturut-turut dalam keluaran dalam negara kasar.

Terdapat 10.7 juta peluang pekerjaan pada akhir Jun, dengan 1.8 kekosongan untuk setiap pekerja yang menganggur. Buat masa ini, pemberhentian pekerja kekal sangat rendah. Laporan berasingan daripada firma penempatan global Challenger, Grey & Christmas pada Khamis menunjukkan pengurangan pekerjaan yang diumumkan oleh syarikat yang berpangkalan di A.S. turun 20.6% kepada 25,810 pada bulan Julai.

The Fed pada minggu lepas menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan. Bank pusat A.S. kini telah menaikkan kadar itu sebanyak 225 mata asas sejak Mac.

Data tuntutan tidak mempunyai kaitan dengan laporan pekerjaan Julai, yang dijadualkan dikeluarkan pada hari Jumaat. Berdasarkan tinjaun, bacaan NFP dijangka meningkat sebanyak 250,000 pekerjaan pada bulan lepas selepas meningkat sebanyak 372,000 pada bulan Jun.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat