Tuntutan Pengangguran Tidak Berubah! Apakah Indikasi Terhadap Pasaran Buruh?

273

Bilangan rakyat Amerika yang memohon faedah pengangguran tidak berubah pada minggu lalu, kekal pada tahap yang rendah berdasarkan data sejarah, tanda yang menunjukkan bahawa pasaran pekerjaan AS tetap kukuh meskipun kadar faedah yang lebih tinggi.

Tuntutan pengangguran tetap pada 209,000 untuk minggu yang berakhir pada 7 Oktober, menurut laporan Jabatan Buruh pada hari Khamis. Data purata empat minggu untuk tuntutan, merosot sebanyak 3,000 kepada 206,250.

Apabila Federal Reserve mula meningkatkan kadar faedah rujukannya tahun lalu untuk meredakan kenaikan harga pengguna yang mendadak, ramai ahli ekonomi menjangkakan Amerika Syarikat akan terpersot ke dalam kancah kemelesetan.

Namun, ekonomi dan pasaran pekerjaan telah kekal kukuh walaupun kadar yang lebih tinggi telah mengurangkan inflasi secara beransur-ansur dari tahap tertinggi empat dekad yang dicapai pada tahun 2022. Gabungan tekanan inflasi yang berkurang dan pengambilan pekerjaan yang sihat meningkatkan harapan bahawa Fed dapat mengatasi inflasi tanpa memicu kemerosotan ekonomi.

“Secara keseluruhan, kadar pengurangan pekerja tetap rendah dan permintaan terhadap pekerjaan tetap tinggi,” kata Rubeela Farooqi, pakar ekonomi utama AS di High Frequency Economics. “Walaupun Fed telah mengambil tindakan agresif untuk melemahkan keadaan pasaran tenaga kerja, syarikat tidak membuang pekerja dengan cepat.”

Secara keseluruhan, 1.7 juta orang sedang menerima cek pengangguran pada minggu yang berakhir pada 30 September, meningkat sebanyak 30,000 dari minggu sebelumnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat