Ucapan Powell Jadi Tumpuan! BTC Bakal Melonjak Melepasi Paras $30K?

567

Pengerusi Federal Reserve Amerika Syarikat, Jerome Powell, dijadualkan untuk memberikan ucapan pada hari ini, 19 Oktober 2023, di Economic Club of New York, di tengah harga Bitcoin (BTC) mengalami peningkatan lebih daripada 6% berbanding seminggu yang lalu, disebabkan harapan pelulusan pertama Exchange Traded Fund (ETF) Bitcoin sebenar oleh U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

Dalam mesyuarat Federal Open Market Committee (FOMC) sebelumnya pada 21 September, Pengerusi the Fed telah mengisyaratkan kemungkinan peningkatan faedah daripada kadar faedah semasa sebanyak 5.25% kepada 5.50%. Beliau menyatakan bahawa majoriti pembuat dasar percaya bahawa terdapat kebarangkalian peningkatan kadar faedah lain dilihat sesuai. Oleh itu, pedagang dan pelabur akan memerhatikan dengan rapi dalam ucapan hari ini sebarang petunjuk mengenai peningkatan kadar yang mungkin dalam mesyuarat FOMC November.

Powell akan memberikan pandangan ekonomi Amerika Syarikat dan dasar monetari, di mana para pelabur mengharapkan petunjuk mengenai penentuan kadar faedah dalam mesyuarat FOMC yang akan datang. Reuters melaporkan bahawa pegawai the Fed Amerika Syarikat bersama-sama Powell menyatakan “persetujuan untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah” dalam ucapan beliau.

Komen Pengerusi Fed ini mungkin akan memberi petunjuk baru, sama ada untuk menaikkan kadar atau mengekalkannya. Ia juga boleh menetapkan nada untuk reli harga BTC, yang mungkin kembali ke paras tinggi sebelum ini sebanyak $30,000, jika ucapan Powell memberikan harapan yang jelas terhadap penangguhan peningkatan kadar dalam mesyuarat yang akan datang.

Fenomena terbaru berkaitan persetujuan ETF Bitcoin sebenar di Amerika Syarikat mungkin akan memberikan arah baru kepada cara pasaran kripto dilihat dalam kalangan orang ramai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat