Ulasan Angela Merkel Terhadap Pengenaan Tarif Import Automotif US

409

Canselor Jerman Angela Merkel telah memberi amaran kepada pentadbiran Trump yang mengenakan tarif import dalam sektor auto dan hal ini akan membawa kesan buruk.

Eropah sebelum ini telah dikenakan tarif pada aluminium dan keluli dan kini ditambah dengan tarif auto. Hal ini perlu untuk adakan perbincangan yang serius. Perlu adanya usaha untuk meredakan konflik ini agar tidak menjadi perang perdagangan kata Merkel kepada ahli parlimen Jerman pada Rabu.

Presiden Donald Trump telah mengancam untuk meletakkan tarif 20% ke atas semua kereta Eropah yang datang ke Amerika Syarikat jika Kesatuan Eropah tidak menghilangkan sekatan perdagangannya sendiri.

Sasaran ke atas kereta secara dramatik akan meningkatkan ketegangan antara Eropah dan rakan perdagangan terbesarnya dengan perdagangan dalam barangan dan perkhidmatan EU-US bernilai lebih daripada € 1 trilion euro ($ 1.2 trilion) setiap tahun.

Kesatuan Eropah berkata pada awal minggu ini bahawa rakan perdagangan Amerika boleh bertindak balas terhadap hampir $ 300 bilion eksport AS jika pentadbiran Trump berkeras untuk mengenakan tarif import kereta.

Dalam laporan WTO juga menegaskan hal yang sama bahawa sekatan perdagangan yang didirikan oleh ekonomi utama dapat menjejaskan pemulihan ekonomi global dan kesannya sudah mulai kelihatan.

“Peningkatan ketegangan perdagangan terus ini menimbulkan ancaman serius terhadap pertumbuhan dan pemulihan di semua negara,” kata pemimpin WTO, Roberto Azevêdo

Pada bulan Mei, kerajaan US telah menjalankan siasatan terhadap import kereta, termasuk SUV, trak ringan dan bahagian auto.

Jenis penyiasatan, yang dibawah Seksyen 232, bertujuan menentukan sama ada import menjejaskan keselamatan negara US atau tidak. Ini pendekatan yang sama dengan pentadbiran Trump yang digunakan sebelum ini, pengenaan tarif import keluli dan aluminium pada awal tahun ini.

Kesatuan Eropah mengatakan bahawa penyiasatan US “tidak mempunyai legitimasi dan melanggar peraturan perdagangan antarabangsa.” EU juga berpendapat bahawa tarif baru pada auto akan merosakkan ekonomi Amerika.

Daripada mengenakan tarif, Merkel berkata Amerika Syarikat harus bekerjasama dengan rakan-rakannya untuk mencari penyelesaian pelbagai hala yang menangani ketegangan perdagangan.

” Jerman akan melakukan segala-galanya untuk mencegah ketegangan perdagangan yang sedang meningkat, “katanya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat