Ulasan ECB’s De Guindos Mengenai Prospek Ekonomi Buatkan Pasaran Berbelah-Bahagi!

158

Ekonomi zon Eropah kemungkinan akan susut sedikit atau paling baik mengalami stagnasi dalam suku keempat, kata Naib Presiden ECB, Luis de Guindos, pada hari Selasa.

“Kita telah melihat kadar suku tahunan sebanyak -0.1% dalam suku ketiga,justeru itu jangkaan seterusnya adalah sama ada +0.1% atau -0.1%, tetapi ia adalah situasi yang hampir stagnan,” kata De Guindos dalam satu acara di Madrid.

Pertumbuhan ekonomi zon Eropah adalah lebih lemah daripada yang dijangka dalam suku ketiga, seperti yang ditunjukkan oleh anggaran awal pada bulan lalu yang menunjukkan bahawa GDP susut sebanyak 0.1% berbanding suku sebelumnya dan kadar pertumbuhan tahun ke tahun perlahan dengan ketara.

Data awal daripada Indeks PMI suku keempat untuk Oktober yang dikeluarkan oleh S&P Global menunjukkan bahawa blok tersebut memasuki suku terakhir tahun 2023 dalam kedudukan yang kurang baik dengan penunjuk pada paras terendah sejak akhir 2020.

Dalam mesyuaratnya pada 26 Oktober, ECB mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah, mengakhiri 10 kenaikan kadar yang belum pernah terjadi sebelum ini. De Guindos berkata, dengan ketidakpastian yang tinggi pada masa kini, institusi itu akan terus mengamalkan pendekatan yang bergantung kepada data terkini mengenai dasar monetari masa depan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat