Ulasan Kalendar Ekonomi Minggu Ketiga 2017 (16-20 Januari)

76

Awal minggu ini, kita dikejutkan dengan gap besar dalam matawang yang melibatkan Pound (Gbp). Hal ini berikutan laporan Sunday Times yang mengatakan Theresa May dijangka menyampaikan ucapan Brexit tentang keengganan Britain menjadi ahli dalam pasaran tunggal.

Pada Selasa, laporan ini menjadi kenyataan dalam ucapan Brexit Theresa May. Tetapi terdapat ‘twist’ dalam sentimen semasa Brexit yang menyumbang kepada sentimen positif kali ini. May berikrar akan memuktamadkan perjanjian perdagangan bebas bersama pasaran tunggal sebelum tempoh dua tahun  berakhir. Hal ini lah yang menguatkan matawang Gbp ketika ini dan dijangka matawang Gbp akan dipengaruhi sentimen dalam jangka masa sederhana.

Dalam penetapan kadar Bank of Canada pula, BoC mengekalkan kadar di paras 0.50% dengan ketidaktentuan masih lagi menyelubungi Kanada berikutan pelantikan Trump secara rasmi. Kanada bakal mendapat kesan daripada perjanjian NAFTA yang akan dikaji semula oleh Trump.

Penetapan kadar ECB turut berlangsung pada Khamis dengan polisi semasa turut dikekalkan dengan program pembelian bon masih kekal seperti mesyuarat sebelum ini. Draghi dalam sidang media mengekalkan pendirian ‘dovish’ agar pasaran tidak membuat spekulasi kepada ‘tapering‘ yang akan memberi risiko kepada sasaran utama ECB.

Pasaran pada minggu ini memberi tumpuan kepada pelantikan rasmi Trump sebagai Presiden US ke-45. Walaubagaimanapun, pasaran agak kecewa dengan tiada komen secara spesifik tentang rangsangan fiskal beliau, yang ada hanya komen tentang ‘protectionism’ kepada ekonomi US yang menyebabkan dolar Kanada dan Peso Mexico menjunam berbanding US dolar.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu ini dan minggu lepas untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

09-13 Januari 2017 16-20 Januari 2017
Eur/Usd– 231 pip (volatile) Eur/Usd– Naik 140 pip
Usd/Jpy– 378 pip (volatile) Usd/Jpy– 305 pip (volatile)
Gbp/Usd– 276 pip (volatile) Gbp/Usd– Naik 430 pip
Usd/Chf- Jatuh 205 pip Usd/Chf- Jatuh 140 pip
Usd/Cad– 265 pip (volatile) Usd/Cad– Naik 370 pip
Aud/Usd– Naik 230 pip Aud/Usd– Naik 130 pip
Nzd/Usd– Naik196 pip Nzd/Usd– Naik 149 pip

 

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi utama sepanjang minggu ini.

  • Harga Pengguna UK (CPI UK), Selasa

Harga pengguna UK (CPI, UK) meningkat 0.5% pada Disember dengan kadar dari tahun ke tahun (year on year, yoy) meningkat dari 1.2% kepada 1.6% yang tinggi dari jangkaan 1.4%. Bacaan ini merupakan inflasi tahunan tertinggi sejak Julai 2014.

Manakala inflasi teras (core-inflation) meningkat dari 1.4% kepada 1.6% berbanding jangkaan 1.4%.

Penyusutan nilai Pound (Gbp) dan peningkatan harga minyak mentah, dijangka memberikan impak yang begitu besar kepada inflasi pada Januari. Terdapat potensi inflasi akan meningkat kepada 3.0% bulan hadapan dengan tren ekonomi semasa di UK.

  • Ucapan Brexit Theresa May, Selasa

Beliau akan berusaha untuk memuktamadkan perjanjian perdagangan-bebas dengan EU, dan menegaskan sekali lagi, ia tidak bermaksud keahlian UK di dalam pasaran tunggal EU.

May mahu perjanjian ini dimeterai sebelum tempoh dua tahun berakhir, dan memberi amaran supaya EU tidak mengambil pendirian yang membebankan UK dalam perjanjian tersebut, dimana perjanjian yang tidak dimeterai adalah lebih baik, daripada perjanjian yang langsung tidak menguntungkan Britain.

Secara keseluruhan, jangkaan sebelum ini bahawa UK mahu meninggalkan Kesatuan Eropah dan pasaran tunggal menjadi kenyataan. Tetapi, May mahu ‘perjanjian kerjasama’ yang melibatkan perdagangan bebas-cukai bersama EU. Hal ini bermaksud, jika perjanjian dimeterai, UK masih boleh mengakses pasaran tunggal ini.

  • Data Pekerjaan UK, Rabu

Data pekerjaan UK yang terbaru, merekodkan pengurangan dalam jumlah pengangguran dengan ‘Claimant count‘ berkurangan sebanyak 10,100 pada Disember berbanding jangkaan pasaran kenaikan 2,500.

Kadar pengangguran masih lagi berada di paras 4.8% pada bulan sama yang sejajar dengan jangkaan pasaran. Namun begitu, pengangguran berkurangan sebanyak 9,000 dalam masa tiga bulan terakhir setakat ini.

Manakala data purata pendapatan (Average earning) meningkat 2.8% dari tahun lepas 2.6% berbanding jangkaan pasaran di paras 2.6%. Jika tidak mengambil kira imbuhan (bonus) data ini hanya naik 2.7%.

  • Inflasi Zon-Eropah, Selasa

Bacaan akhir harga pengguna (Consumer Price Index, CPI) bagi Zon-Eropah sejajar dengan bacaan awal yang dikeluarkan pada awal Januari dan jangkaan pasaran di paras 1.10%.

Bacaan akhir harga pengguna kali ini meningkat 0.50% pada Disember dengan inflasi tahunan meningkat ke paras 1.10% dari 0.60% sebelum ini, dan lebih tinggi dari bacaan yang direkodkan pada Disember 2015 yang hanya naik 0.20%. Bacaan kali ini adalah yang tertinggi sejak Oktober 2013.

Manakala inflasi teras (Core-CPI) naik 0.40% pada bulan sama dengan bacaan tahunan (year-on-year) naik 0.90% dari 0.80%  sebelum ini, dan tidak berubah dari bacaan pada tempoh sama 2015.

  • Harga Pengguna US (CPI US), Rabu

Harga pengguna di US naik 0.30% pada Disember yang menepati jangkaan pasaran, dengan bacaan dari tahun ke tahun (year-on-year) meningkat ke paras 2.1% dari 1.7% sebelum ini dan bacaan ini pula adalah yang tertinggi sejak Jun 2014. Harga bagi keseluruhan 2016 naik 2.10% berbanding 0.70% pada 2015.

Data ini secara keseluruhan, menggambarkan kenaikan inflasi secara berperingkat di dalam ekonomi US. Dua kunci utama bagi bacaan inflasi beberapa bulan akan datang adalah kesan dari harga minyak mentah dunia dan sama ada terdapat kenaikan mendadak dalam pendapat pekerjaan.

Hal ini akan memberi tekanan kepada harga untuk terus meningkat dan potensi kepada The Fed untuk mengetatkan polisi tahun ini.

  • Penetapan kadar Bank of Canada, Rabu

Bank Pusat Kanada (Bank of Canada, BoC) menepati jangkaan pasaran dengan membiarkan kadar faedah di paras 0.50%. Ramalan ekonomi BoC secara keseluruhan tidak berubah dan menyatakan polisi monetari semasa masih sesuai ketika ini.

Menurut bank pusat, ketidaktentuan (uncertainty) dalam ekonomi global ketika ini, berpunca dari perkembangan politik di US.

Secara keseluruhan, bank pusat meramalkan pertumbuhan ekonomi (KDNK/GDP) meningkat 2.10% pada 2017 dan 2018 yang menggambarkan ekonomi akan beroperasi dalam kapasiti-penuh (full-capacity) dalam pertengahan 2018.

  • Penetapan kadar ECB, Khamis

ECB sememangnya dijangka mengekalkan polisi monetari semasa dengan kadar utama di paras 0.00% dan kadar deposit (deposit rate) di paras -0.40%. ECB juga tidak membuat sebarang perubahan dalam program pembelian bon.

Apabila ditanya tentang ‘tapering kepada program semasa jika keadaan semakin kukuh‘, beliau mengatakan masih ada kebimbangan kepada inflasi yang mungkin tidak akan meneruskan kenaikan. ECB akan lebih yakin jika inflasi boleh bertahan dengan sendirinya tanpa sokongan polisi dalam jangka masa sederhana.

Secara keseluruhan, Draghi masih mengekalkan pendirian ‘dovish‘, dan beliau sudah tentu sukar mengekalkan pendirian ini jika inflasi terus meningkat.

  • Indeks Pembuatan US (Philly Fed Manufacturing), Khamis

Indeks sektor pembuatan US (Philly Fed Manufacturing Index), naik  ke paras 23.6 pada Januari dari bacaan Disember 19.7 yang telah dikaji semula dari bacaan asal 21.5. Bacaan terbaru ini lebih dari jangkaan pasaran iaitu 16.5, dan merupakan yang tertinggi sejak November 2014.

Data secara keseluruhan, mengekalkan keyakinan dalam sektor ini dan komponen harga juga akan menjadi fokus khususnya kenaikan inflasi dalam data yang dikeluarkan awal minggu ini.

Tekanan kepada kenaikan harga pula akan terus memberi tekanan kepada Federal Reserve untuk mengetatkan polisi monetari pada separuh masa pertama tahun ini.

  • Pengeluaran Industri China, Jumaat

Ekonomi China dilapor berkembang lebih pantas pada kadar 6.8 peratus pada suku keempat berikutan rangsangan dari perbelanjaan kerajaan dan rekod pinjaman bank.

Biro Perangkaan China melaporkan bahawa ekonomi China berkembang pada 6.7 peratus dengan sasaran pertumbuhan sekitar 6.5 hingga 7 peratus. Angka ini masih kekal pada tahap yang direkod pada suku ketiga namun masih berada pada kadar paling perlahan dalam tempoh 26 tahun.

Namun begitu, Ketua Perancang Ekonomi China memberi pandangan pada minggu lepas bahawa keadaan ekonomi masih berada pada tahap yang stabil dan meneruskan momentum yang lebih baik sejak separuh kedua tahun 2016.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat