US Dolar Hambar! Perkembangan Terbaru Pasaran Menimbulkan Kegusaran?

365

Pound dan euro mengukuh berbanding US dolar pada hari Khamis selepas data ekonomi AS yang lemah mendorong US dolar lebih rendah sehari sebelumnya, ketika pengundian bermula di Britain dan pilihan raya Perancis semakin hampir.

Sterling mengukuh sedikit kepada $1.2757, selepas meningkat 0.46% sehari sebelumnya dan mencapai paras tertinggi tiga minggu, sementara euro berada pada atas paras dagangan $1.0801, naik 0.1% selepas kenaikan 0.4% pada hari Rabu dan mencapai puncak tiga minggu.

Pound kini mengukuh sepanjang tahun berbanding US dolar, menjadikannya mata wang G10 yang berprestasi terbaik pada 2024.

US dolar susut selepas data ekonomi AS yang lebih lemah daripada yang dijangkakan pada hari Rabu, termasuk laporan perkhidmatan yang lemah dan laporan pekerjaan ADP, yang menggambarkan ekonomi yang perlahan, selepas peningkatan dalam permohonan awal untuk faedah pengangguran minggu lalu.

“Data ini meningkatkan jangkaan bahawa mungkin pasaran buruh semakin lemah dan Fed akan dapat menurunkan kadar faedah akhir tahun ini,” kata Jane Foley, ketua strategi FX di Rabobank.

Pasaran kini melihat hampir 50 mata asas pengurangan kadar faedah Federal Reserve pada tahun 2024, kemungkinan besar bermula dengan langkah 25 mata asas pada bulan September dan satu lagi pada akhir tahun, pertaruhan yang juga menurunkan hasil Perbendaharaan AS.

Data pasaran buruh bulanan AS yang paling penting, gaji bukan pertanian, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat, dijangka menunjukkan peningkatan sebanyak 190,000 pekerjaan pada bulan Jun selepas kenaikan 272,000 pada bulan Mei, berdasarkan tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi.

Pasaran AS ditutup pada hari Khamis berikutan cuti Hari Kemerdekaan 4 Julai.

Pengundi Britain mula pergi ke pusat pengundian pada hari Khamis dan dijangka memilih ketua Parti Buruh Keir Starmer sebagai perdana menteri seterusnya, menyisihkan parti Konservatif Rishi Sunak selepas 14 tahun yang sering bergelora.

Foley menyatakan dua sebab utama untuk reaksi pasaran yang terhad terhadap panggilan pilihan raya dan kempen.

“Pertama, Parti Buruh konsisten di atas (Konservatif) dalam tinjauan pendapat untuk beberapa waktu, jadi tiada kejutan,” katanya.

“Sebab kedua adalah Keir Starmer dan Rachel Reeves telah melakukan kerja yang baik untuk meyakinkan pelabur dan pengundi bahawa mereka telah menggerakkan parti ke arah tengah.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat