US Dolar Kecundang? Ini Yang Berlaku Dalam Pasaran Wang & Saham Selepas Data CPI

386

Saham A.S. melonjak pada hari Rabu apabila pedagang menyambut baik data baharu yang menunjukkan inflasi meningkat kurang daripada jangkaan bulan lepas.

Purata Perindustrian Dow Jones didagangkan 219 mata lebih tinggi, atau 0.6%. S&P 500 memperoleh 0.9%, dan Nasdaq Composite meningkat 1.2%. S&P 500 mencapai paras tertinggi baharu untuk 2023 dan paras tertinggi sejak April 2022.

Indeks harga pengguna meningkat 3% pada tahun ke tahun pada bulan Jun. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones menjangkakan peningkatan 3.1%. Bulan ke bulan, indeks meningkat 0.2% bulan lepas, juga kurang daripada ramalan. Selain itu, CPI teras yang tidak mengambil kira harga makanan dan tenaga yang tidak menentu juga meningkat kurang daripada yang dijangkakan.

Betsy Stevenson, profesor ekonomi dan dasar awam di Universiti Michigan memaklumkan bahawa Rizab Persekutuan perlu memberi sedikit masa kepada ekonomi untuk kenaikan kadarnya untuk terus bekerja melalui sistem.

Data Jun untuk indeks harga pengeluar, satu lagi ukuran inflasi yang diperhatikan dengan saksama akan dikeluarkan pada hari Khamis ini.

Kedua-dua indeks harga sedang diperhatikan oleh para pelabur bagi mendapatkan pertanda yang berpotensi tentang bagaimana Rizab Persekutuan akan menggerakkan kadar faedah ke hadapan. Pasaran menetapkan jangkaan dalam kira-kira 92% peluang Fed menaikkan kadar faedah pada mesyuarat Julai, berdsarkan Alat FedWatch CME.

Saham ditutup lebih tinggi pada sesi Selasa. Dow Jones menamatkan lebih 300 mata lebih tinggi, menyamai keuntungan kira-kira 0.9%, manakala S&P 500 dan Komposit Nasdaq meningkat hampir 0.7% dan 0.6%, masing-masing.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut 0.86% kepada paras dagangan 100.528 selepas data CPI dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat