US Dolar Kekal Catat Prestasi Cemerlang, Ini Keadaan Pasaran Pada Penutup Tahun Ini!

381

US dolar susut pada hari Jumaat menjelang tahun baharu, namun masih berada di landasan untuk keuntungan tahunan terbesar sejak 2015, pada hari dagangan terakhir dalam setahun yang didorong oleh kenaikan kadar Rizab Persekutuan dan kebimbangan mengenai kelembapan mendadak dalam pertumbuhan global.

Ekuiti Asia telah meningkat pada awal sesi selepas sentimen pasaran di Wall Street mendapat rangsangan pada hari Khamis daripada data yang menunjukkan peningkatan tuntutan pengangguran AS, yang mencadangkan kenaikan kadar faedah Fed bagi mengurangkan permintaan untuk buruh.

Indeks US dolar susut 0.08% kepada paras dagangan 103.50 berbanding enam mata wang utama.

Rizab Persekutuan AS telah menaikkan kadar sebanyak 425 mata asas sejak Mac dalam usaha untuk mengekang inflasi yang tinggi. Berbanding sekumpulan mata wang, US dolar telah meningkat sekitar 8.4% setakat ini pada 2022, lonjakan tahunan terbesarnya dalam tujuh tahun. Waima begitu, US dolar telah mula engurangkan beberapa keuntungan dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana pelabur menjangkakan kitaran kenaikan kadar Fed akan berakhir pada tahun depan.

Disisi lain, Euro mengukuh 0.2% kepad paras dagangan $1.0681, di landasan untuk kerugian tahunan 6.2% berbanding dolar. Namun ianya lebih baik berbading kejatuhan 7% pada tahun lepas. Gabungan pertumbuhan zon euro yang lemah, perang di Ukraine, dan sikap hawkish Fed telah meletakkan euro di bawah tekanan tahun ini.

Penggubal dasar Bank Pusat Eropah Isabel Schnabel berkata minggu lalu bahawa bank pusat itu mesti bersedia untuk menaikkan lagi kadar faedah, termasuk lebih daripada jangkaan pasaran, jika itu diperlukan untuk menurunkan inflasi.

Pound Britain turun 0.1%, ditetapkan untuk penurunan tahunan 11%. Dolar Australia, dilihat sebagai proksi untuk selera risiko, naik 0.3% pada hari itu pada $0.6796, tetapi berada di landasan untuk penurunan 6.5% pada keseluruhan tahun.

Optimisme mengenai pembukaan semula China selepas tiga tahun sekatan ketat Covid-19 telah dilemahkan oleh jangkitan yang semakin meningkat yang mengancam lebih banyak gangguan ekonomi.

Amerika Syarikat, Korea Selatan, India, Itali, Jepun dan Taiwan semuanya telah mengenakan ujian Covid-19 dari China. Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata ia memerlukan lebih banyak maklumat untuk menilai lonjakan jangkitan terkini.

Pendirian ultra-dovish Bank of Japan telah menyaksikan dolar meningkat 14.5% berbanding yen setakat tahun ini, dalam prestasi terburuk yen sejak 2013. Namun keputusan mengejut Bank of Japan untuk mengubahsuai program kawalan hasil bonnya mendorong yen melonjak kepada tertinggi empat bulan berbanding dolar A.S. pada awal Disember.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat