US Dolar Kembali Kecundang? Apakah Sedang Berlaku Pada Pasaran Kewangan

758

US dolar susut dan euro mengukuh pada hari Selasa seiring dengan reaksi pelabur terhadap penurunan mendadak hasil bon Amerika Syarikat yang disebabkan oleh komen Federal Reserve yang bersifat dovish, serta prospek rangsangan dari China.

Pergerakan mata wang adalah agak sederhana kerana para trader menunggu lebih banyak pegawai Fed untuk berucap pada waktu petang, serta minit dari mesyuarat terakhir Fed yang akan dikeluarkan pada hari Rabu dan data inflasi Amerika Syarikat pada hari Khamis. Pelabur juga mengawasi konflik antara Israel dan Palestin.

Euro setakat ini mengukuh 0.27% berbanding dengan US dolar pada $1.0591. Bloomberg melaporkan bahawa China sedang mengkaji penerbitan sekurang-kurangnya 1 trilion yuan ($137.1 bilion) hutang kerajaan tambahan untuk meningkatkan ekonominya yang bermasalah, yang membantu mata wang seperti euro yang dilihat lebih terdedah kepada pertumbuhan global mendapat tempias.

Indeks US dolar, yang mengukur US dolar berbanding dengan enam rakan mata wang lain, terakhir naik kurang daripada 0.1% pada 106.05. Ia kekal di bawah paras tertinggi sepanjang 11 bulan pada 107.34 minggu lalu dan didagangkan pada kedudukan yang hampir sama seperti minggu sebelumnya.

Hasil bon Amerika Syarikat turun secara ketara pada hari Selasa ketika perdagangan dibuka selepas cuti Hari Columbus. Penurunan dalam kos pinjaman global membantu meningkatkan saham Asia dan Eropah.

“Dengan hasil bon Amerika Syarikat yang turun secara ketara pagi ini semasa perdagangan tunai dan itu membolehkan sesi yang lebih membina untuk saham Eropah, nampaknya para peniaga mata wang lebih selesa dalam menukar keluar dari dolar,” kata Simon Harvey, ketua analisis FX di Monex Europe.

“Sentimen ini telah disokong oleh berita bahawa China akan meningkatkan perbelanjaan fiskalnya, walaupun kami fikir ini hanya meningkatkan sentimen pada masa ini kerana butiran-butirannya agak kabur.”

Yen didagangkan lebih tinggi pada awalnya, berbanding US dolar yang naik 0.38% kepada 149.06 yen. Mata wang Jepun itu melonjak selepas agensi berita Kyodo melaporkan bahawa Bank of Japan sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan ramalan inflasi pengguna asasnya pada tahun ini, tetapi kemudian membatalkannya.

Para penganalisis mengatakan penurunan hasil bon Amerika Syarikat disebabkan oleh komen dua pegawai Fed pada hari Isnin yang mengatakan bahawa kenaikan hasil jangka panjang mungkin akan meniadakan keperluan untuk kenaikan lebih lanjut, dan juga para trader memilih safe haven di tengah ketidakpastian geopolitik.

Hasil bon Amerika Syarikat 10 tahun, yang bergerak secara terbalik terhadap harga, terakhir turun 7 mata asas kepada 4.709%. Ia mencapai paras tertinggi sejak tahun 2007 minggu lalu pada 4.887%.

Pegawai Fed Raphael Bostic, Christopher Waller, Neel Kashkari, dan Mary Daly dijangka akan berucap pada awal pagi Rabu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat