US Dolar Melonjak Tinggi, Ini Perkara Yang Berlaku Dalam Pasaran Mata Wang!

694

Data ekonomi yang dikeluarkan pada hari ini telah memberikan arah pada pasaran, walaupun masih belum pasti sejauh mana kesan ini akan berterusan. US dolar muncul sebagai mata wang yang paling kukuh disokong oleh data jualan runcit yang kukuh. Dolar Australia mengikuti pengukuhan US dolar selepas kenaikan awal daripada minit pertemuan RBA yang kian reda. Euro juga mendapat reaksi selepas data sentimen ekonomi Jerman menunjukkan bahawa Eurozone telah melepasi titik terendah.

Pada masa yang sama, Yen mengalami lonjakan seketika selepas laporan menunjukkan tanda-tanda peningkatan dalam ramalan inflasi oleh BoJ. Walaupun ini pada mulanya mengujakan, pengukuhan mata wang ini kembali surut apabila pasaran jelas bahawa ini bukan berita baru. Namun, Yen masih mengekalkan sebahagian daripada keuntungan nilainya, menunjukkan prestasi yang bercampur.

Dolar Kanada disisi lain mengalami penyusutan kerana perlambatan inflasi yang lebih cepat daripada yang dijangkakan. Jabatan Statistik ini memperkuat hujah bahawa bank pusat negara-negara ini perlu menunda perubahan dasar yang akan datang.

Sentimen ekonomi Jerman dan zon Eropah sedang pulih, sebagaimana yang ditunjukkan oleh peningkatan yang ketara dalam Indeks Sentimen Ekonomi ZEW untuk Oktober. Di Jerman, Sentimen Ekonomi meningkat secara ketara dari -11.4 kepada -1.1, melebihi jangkaan yang sebanyak -9.5. Walaupun ada peningkatan dalam sentimen ini, Indeks Situasi Semasa mengalami penurunan kecil, berpindah dari -79.4 kepada -79.9, walaupun masih melebihi jangkaan yang sebanyak -80.5.

Lebih tiga perempat soal selidik menjangka kadar faedah jangka pendek di zon Eropah akan kekal stabil, memperkuatkan pandangan ekonomi yang optimis. Walaupun terdapat kebimbangan berkaitan dengan faktor negatif yang mempengaruhi ramalan pertumbuhan, seperti konflik Israel, impaknya kelihatan terhad, memastikan bahawa pandangan ekonomi keseluruhan ke arah optimisme.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat