US Dolar Susut! Data JOLT & PMI Terbaru Buatkan Pasaran Berbelah Bahagi?

654

Bilangan penawaran untuk tenaga kerja berubah sedikit pada bulan September, menurut pengumuman Jabatan Buruh pada hari Rabu.

Pada bulan September, terdapat 9.6 juta penawaran untuk tenaga kerja, sedikit meningkat dari jumlah yang dinilai pada bulan Ogos sebanyak 9.5 juta, berdasarkan angka yang disesuaikan secara bermusim daripada Laporan Tinjauan Pekerjaan dan Pusingan Pekerjaan (JOLTS). Angka ini lebih tinggi daripada jangkaan pakar ekonomi sebanyak 9.3 juta penawaran pekerjaan. Kadar pekerja yang berhenti kerja adalah stabil pada 2.3 peratus, untuk bulan ketiga berturut-turut.

Rizab Persekutuan memantau secara dekat penawaran untuk tenaga kerja untuk memahami sama ada ekonomi berjalan terlalu panas. Sejak Mac 2022, Rizab Persekutuan telah berusaha untuk melawan inflasi dengan menaikkan kadar faedah kepada tahap tertinggi sejak tahun 2001.

Rizab Persekutuan tetap komited untuk mencapai sasaran inflasi tahunan sebanyak 2 peratus tanpa menyebabkan peningkatan pengangguran yang ketara.

Pegawai Rizab dijangka akan mengekalkan julat sasaran kadar faedah antara 5.25 hingga 5.5 peratus apabila mereka berjumpa pada hari Khamis. Trend keseluruhan penurunan penawaran untuk tenaga kerja adalah tanda bahawa kenaikan kadar telah meredakan ekonomi, menurut para pakar.

Disisi yang berbeza, pada bulan Oktober, pengeluaran Amerika Syarikat menyusut dengan tajam selepas menunjukkan tanda-tanda pemulihan dalam bulan-bulan sebelum ini kerana pesanan baru dan pekerjaan merosot, yang mungkin mencerminkan mogok oleh kesatuan Pekerja Automobil Bersatu (UAW) menentang tiga pengeluar kereta besar di Detroit.

Institut untuk Pengurusan Bekalan (ISM) mengumumkan pada hari Rabu bahawa PMI pengeluaran mereka telah merosot kepada 46.7 pada bulan lalu daripada 49.0 pada bulan September, yang merupakan bacaan tertinggi sejak November 2022. Ini adalah bulan yang ke-12 berturut-turut PMI berada di bawah 50, yang menunjukkan susut pengeluaran dalam sektor pengeluaran. Ini adalah rentetan terpanjang sejak Kemelesetan Hebat 2007-2009.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat