US Dolar Terus Mendominasi Pasaran, Ini Perkara Penting Perlu Diketahui ‘Trader’!

907

US dolar mengukuh pada hari Selasa berikutan pengukuhan matawang berisiko pada minggu lalu yang kian lemah. Dalam masa yang sama mata wang euro terkesan  selepas data Jerman yang lemah dan hal yang sama menimpa dolar Australia selepas bank pusatnya menaikkan kadar faedah tetapi memberikan petunjuk bahawa kenaikan itu adalah yang terakhir dalam kitaran itu.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh 0.52% pada 105.60, dipacu oleh penyusut 0.37% dalam euro dan penurunan 0.4% dalam mata wang pound kepada $1.2288.

Data pada hari Selasa yang menunjukkan penurunan pengeluaran industri Jerman pada September yang lebih besar daripada yang dijangka menyumbang kepada kelemahan euro, kata Fiona Cincotta, penganalisis pasaran kewangan kanan di City Index.

“Data ini datang selepas PMI pembuatan Jerman menunjukkan penyusutan dalam Oktober dan menunjukkan bahawa sektor ini masih di bawah tekanan, yang bertindak sebagai beban kepada ekonomi Jerman,” katanya.

Mata wang euro, seperti kebanyakan mata wang lain, mengukuh dengan ketara berbanding US dolar minggu lalu apabila beberapa data yang paling ketara adalah data AS pada hari Jumaat yang menunjukkan pertumbuhan pekerjaan perlahan dalam Oktober.

Presiden Bank Persekutuan Minneapolis, Neel Kashkari, berkata pada Isnin bahawa bank pusat Amerika Syarikat mungkin masih memerlukan usaha lebih lanjut untuk mengawal inflasi. Pengerusi Fed, Jerome Powell, dijadualkan berucap pada hari Rabu dan Jumaat, dengan tumpuan utama adalah sama ada beliau akan mengekalkan nada yang lebih dovish seperti selepas mesyuarat dasar bank pusat minggu lalu.

Tumpuan adalah kepada Australia pada awal hari, di mana Bank Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas untuk menangani inflasi yang sukar dikawal, seperti yang dijangkakan, tetapi pasaran menumpukan kepada penyesuaian dalam bahasa dalam kenyataan bank pusat, dan membuat kesimpulan bahawa pengetatan lanjutan adalah tidak mungkin.

US dolar Australia merosot 1.2% kepada $0.641, menuju penurunan peratusan terbesar dalam sebulan.

US dolar mengukuh 0.24% berbanding  yen Jepun kepada 150.43 yen, kembali melebihi tahap 150 yang telah membuat pedagang khuatir dalam beberapa minggu terakhir kerana mereka mencari tanda-tanda campur tangan dari kerajaan.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat