US Dolar Terus Mengukuhkan Kedudukannya, Ini Apa Yang Terjadi Pada Pasaran!

638

Pada hari Rabu, US dolar meneruskan kenaikan dari hari sebelumnya, dan secara tak langsung menekan dolar Australia yang gagal mengekalkan keuntungan selepas data inflasi yang mengejutkan sehingga menaikkan jangkaan untuk siri kenaikan kadar faedah.

Perhatian juga tertumpu kepada mata wang Kanada, dengan US dolar mengukuh sebanyak 0.2% berbanding dolar Kanada pada C$1.367, menguji tahap setinggi enam bulan menjelang pertemuan Bank of Canada yang dijangka akan mengekalkan kadar faedah yang tidak berubah.

Indeks US dolar, yang mengukur prestasi US dolar berbanding enam mata wang utama meningkat 0.2% kepada 106.42, selepas naik 0.65% pada hari Selasa, apabila Indeks Pengurus Pembelian Komposit AS S&P Global awalnya meningkat kepada tahap tertinggi sejak Julai.

Ini mungkin memberi lebih banyak ruang kepada The Federal Reserve Amerika Syarikat untuk mengekalkan kadar faedah yang tinggi, dan bertentangan dengan data PMI lemah Eropah yang dikeluarkan pada hari yang sama. Walaupun dalam isyarat bertentangan, moral di kalangan perniagaan Jerman meningkat sedikit pada bulan Oktober, berdasarkan kajian yang dikeluarkan pada hari Rabu.

Mata wang euro merosot 0.16% kepada $1.0570 dan pound merosot sebanyak 0.26% kepada $1.2133.

Indeks Harga Pengguna Australia meningkat sebanyak 1.2% pada suku ketiga, melebihi jangkaan pasaran sebanyak 1.1% dan meningkat daripada peningkatan 0.8% pada suku sebelumnya.

Ini membuat pedagang menyempitkan kemungkinan kenaikan kadar oleh Reserve Bank of Australia (RBA) pada bulan depan, yang akan datang selepas empat penangguhan kadar.

Dolar Australia tidak dapat mengekalkan keuntungan awal yang dikecapi tersebut dan akhirnya merosot sebanyak 0.2% kepada $0.634.

“Yang menarik tentang Australia adalah banyak bank pusat lain berada dalam kedudukan yang serupa. Mereka telah menangguhkan kenaikan kadar, pasaran berharap bahawa itulah yang akan berlaku, tetapi semua orang berada dalam keadaan tegang,dengan harapan inflasi akan terus berada dalam kawalan, dan dalam kes Australia ia tidak berlaku,” kata Jane Foley, Ketua Strategi Pertukaran Asing di Rabobank.

Katanya, pasaran tenaga kerja yang ketat dan harga minyak yang tinggi menimbulkan kebimbangan bahawa inflasi mungkin sukar dikawal.

US dolar yang kukuh mengekalkan yen berhampiran tahap 150 yang diperhatikan dengan saksama, dengan mata wang Jepun terakhir didagangkan pada 149.92 berbanding US dolar, dan pedagang sentiasa berwaspada terhadap tanda-tanda campur tangan oleh pihak berkuasa Jepun.

Tekanan semakin meningkat ke atas Bank of Japan untuk mengubah kawalan hasil bon apabila kadar faedah global meningkat. Kenaikan kepada had hasil bon yang sedia ada yang ditetapkan hanya tiga bulan yang lalu sedang dibincangkan sebagai kemungkinan menjelang mesyuarat dasar minggu depan, berdasarkan sumber yang dilaporkan oleh Reuters pada awal minggu ini.

Peserta pasaran bimbang bahawa pihak berkuasa Jepun akan campur tangan untuk menyokong mata wang, yang bermaksud pergerakan singkat US dolar melepasi 150 tidak berterusan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat