USDCAD Analisa Fundamental 1 Oct 2014

47

minyak-kanada

USD/CAD flat sekitar 1.1150-1.1200  kerana Canadian Dollar telah menghampiri rekod terendah berbanding dolar. Kenaikan harga minyak mentah adalah satu-satunya perkara yang membantu untuk mengimbangi kekuatan dolar AS. Dolar Kanada ditutup sedikit berubah selepas mengalami satu siri  tekanan apabila dolar AS mengukuh bersama spekulasi apabila Rizab Persekutuan AS mungkin mula menaikkan kadar faedah. (rujuk FOMC meeting yang lalu)

Loonie(nama lain bagi dollar Canada) yang mendatar dengan kerugian sebanyak 1.7 peratus minggu lalu. Mata wang telah jatuh kira-kira dua sen AS bulan ini, menolaknya ke tahap paling rendah sejak akhir bulan Mac. Pasaran secara amnya menunggu Pengumuman Fed untuk menaikkan kadar sekitar pertengahan 2015.

Mata wang Amerika itu juga mendapati sokongan sebagai data rasmi yang disemak semula pada hari Jumaat menunjukkan ekonomi terbesar di dunia berkembang pada kadar tahunan 4.6 peratus pada musim bunga – iaitu yang terpantas dalam lebih daripada dua tahun. Tetapi peniaga mencari jaminan bahawa pertumbuhan pekerjaan juga menunjukkan kemajuan yang kuat yang sama.

Minyak mentah US naik beberapa sen kepada $94,55 setong, selepas menguruskan pergerakan sederhana pada hari Isnin. Brent-Oil menghalakan sehingga 5 sen menjadi $ 97.25 tetapi kedudukan itu menjadi tidak selesa apabila menghampiri rekod dua tahun terendah baru-baru ini.

Harga minyak di kedua-dua belah Atlantik berada di kedudukan untuk menghadapi kerugian bulanan ketiga berturut-turut kerana bekalan yang mencukupi tetapi permintaan yang lemah di Eropah dan China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat