USDCAD Analisa Fundamental Harian 18 Feb 2016

36

Dollar CAD merudum lebih 225 pips Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.3665 sebelum menutup sekitar paras C$1.3670; setelah harga minyak melonjak naik memberikan sokongan belian untuk Loonie. Pada masa yang sama, laporan minit mesyuarat FOMC yang agak ‘dovish’ membuatkan Dollar AS kehilangan permintaan.

Dalam minit mesyuarat FOMC awal pagi tadi, kesemua ahli majlis bersetuju bahawa lebih banyak data diperlukan sebelum menilai kesan kegawatan pasaran kewangan dan kelemahan ekonomi China ke atas ekonomi AS. Namun pada masa yang sama, FOMC masih teguh dalam rancangan untuk menaikkan kadar sepanjang tahun ini; walaupun terdapat beberapa ahli yang melihat ianya sebagai tindakan yang berisiko.

[adrotate group=”6″]

Di pasaran Kanada pula, pembelian aset tempatan oleh pelabur asing untuk bulan Disember 2015, dilaporkan berkurangan sebanyak $1.41 bilion berbanding kenaikan sebanyak $2.94 pada November. Pasaran menjangkakan pengurangan yang lebih teruk sebanyak $6.05 bilion.  Keadaan ini sedikit sebanyak membantu keyakinan pelabur untuk membeli Loonie.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat