USDCAD Analisa Fundamental Harian 25 April 2016

47

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar C$1.2757 ke serendah C$1.2620, sebelum menutup sekitar paras C$1.2673; setelah laporan inflasi Kanada yang lebih baik dari jangkaan memberikan sokongan belian untuk Loonie, namun harga minyak yang tidak menentu menyebabkan pasaran berhati-hati dalam pembelian matawang komoditi tersebut.

Di pasaran Kanada, Jabatan Statistik Kanada melaporkan bahawa inflasi bulan Mac lalu meningkat kepada 0.6% daripada 0.2% pada Februari lalu.  Angka tersebut lebih baik dari jangkaan untuk kenaikan kepada 0.3%.  Pada masa yang sama, jualan runcit bulan Februari meningkat kepada 0.4% berbanding 2.0% pada bulan Januari, namun angka tersebut lebih baik dari jangkaan penurunan sebanyak -0.8%.

[adrotate group=”6″]

“Kenaikan nilai Loonie nampaknya seperti akan terus berkembang,” menurut strategis matawang Scotiabank, Eric Theoret dan Shaun Osborne, dalam nota kepada pelanggan. “Turun naik harga minyak mentah adalah satu faktor dalam perubahan ini, jadi jika kenaikan akan dilanjutkan, minyak mentah dan komoditi lain perlu membantu.” tambah beliau lagi. Pada tahap kini, Loonie adalah tiga sen lebih tinggi daripada jangkaan Bank of Kanada untuk suku ini, seperti dalam Laporan Dasar Monetarinya baru-baru ini.

Walaupun demikian, ahli ekonomi Doug Porter di Bank of Montreal berkata ada lebih banyak ruang untuk Loonie berkembang. “Matawang komoditi telah direbut kembali setelah selera untuk risiko kembali, dan permintaan untuk Dollar AS kini telah pudar,” menurut Encik Porter.  Tiada sebaran laporan berimpak tinggi dari Kanada mahupun Amerika Syarikat hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat