USDCAD Analisa Fundamental Harian 25 Mei 2016

36

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Selasa semalam, naik turun dari paras tertinggi harian sekitar C$1.3187 ke paras terendah harian sekitar C$1.3085, sebelum menutup sekitar paras C$1.3120; setelah pasaran memberikan reaksi kepada sentimen kenaikan kadar AS dan kenaikan harga minyak yang seolah-olah berterusan.  Malam ini CAD bakal menghadapi keputusan penting kadar pinjaman yang dijangka dikekalkan pada 0.5%.

Di pasaran Amerika Syarikat, Presiden Feds cawangan St. Louis, James Bullard mengatakan bahawa AS sedang bergerak lebih dekat kepada dasar menormalkan semula kadar pinjaman.  “Dalam apa jua perbandingan, pasaran pekerjaan AS kini berada atau telah melebihi guan tenaga penuh, dan ini akan menyebabkan tekanan menaik kepada inflasi” menurut beliau.  Kadar pengangguran AS telah berada pada 5% sejak kali pertama pada November tahun lepas.

Dollar AS kembali memacu naik setelah sentimen kenaikan kadar AS kembali menguasai pasaran, setelah beberapa Presiden Feds cawangan memberikan komen aggresif dan diikuti oleh siaran minit mensyuarat FOMC yang lebih optimis dari jangkaan.  Indeks Dollar telah memacu naik selama tiga minggu berturut-turut dan menutup sekitar 95.55 mata semalam – sekitar paras terendah bulan Februari.

Harga minyak yang terus memacu naik, nampaknya masih tidak cukup untuk menyokong nilai Loonie. Harga minyak gred Crude telah meningkat lebih $6.15 setong sejak awal bulan ini, namun kadar tukaran USD/CAD juga telah meningkat lebih 710 pips dalam tempoh masa yang sama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat