USDCAD Analisa Fundamental Harian 6 April 2016

37

Dollar CAD terus memacu naik untuk hari keempat Selasa semalam, lebih 145 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.3218 sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah sekitar paras C$1.3137; setelah harga minyak terus jatuh dan memberati Loonie. Kanada merupakan pengeluar minyak utama dan minyak adalah antara eksport yang paling penting, jadi apabila harga minyak menjunam maka Dollar Kanada mengikut sama. Inilah yang berlaku pada tahun 2015.

Apabila harga minyak naik, CAD biasanya akan mengikut. Baru-baru ini minyak telah meningkat kepada lebih $40 setong berikutan jangkaan bahawa konsortium pengeluar minyak utama, OPEC, akan mengurangkan pengeluaran untuk menyokong pemulihan harga. Walau bagaimanapun, apa-apa keputusan dari OPEC mungkin tidak mempunyai kesan dorongan menaik kepada CAD.

Hasil yang mungkin dari mesyuarat OPEC adalah pembekuan pengeluaran pada tahap Januari untuk semua pengeluar kecuali Iran. Jika itu berlaku, kesan adalah sebahagian besarnya simbolik dan tidak mungkin untuk memacu harga minyak lebih tinggi. Malah, ia boleh membawa kepada jualan, menurut segelintir penganalisis.

[adrotate group=”6″]

Dalam pada itu, Federal Reserve AS awalnya dijangka akan menaikkan kadar sebanyak satu peratus secara keseluruhan mengikut pandangan ahli-ahli FOMC, bagaimanapun, faktor-faktor global yang semakin tidak menentu, termasuk penurunan nilai Yuan, membawa kepada sebahagian ahli-ahli FOMC tiba-tiba menjadi berhati-hati dan pasaran mula menurunkan jangkaan mereka terhadap kenaikan kadar Feds.

Kini Federal Reserve AS telah mengubah jangkaan kenaikan kadar yang lebih selari dengan pasaran, yang telah membantu Dollar AS untuk lebih stabil. Sekarang Fed menjangka dua kenaikan pada tahun ini, yang lebih harmoni dengan pasaran dan paras semasa Dollar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat