USDJPY Analisa Fundamental Harian 23 Mac 2016

50

Dollar Yen yang jatuh lebih 80 pips pada sesi Asia Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar ¥111.37, kembali memacu naik lebih 105 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥112.48 pada sepanjang sesi Eropah, sebelum menutup sekitar paras ¥112.37; setelah komen positif daripada IMF bahawa kadar negatif membantu pemulihan ekonomi global.

Di pasaran Amerika Syarikat, Presiden Feds San Francisco John Williams dalam satu temuramah dengan agensi berita mengatakan bahawa beliau menyokong kenaikan kadar pada April atau June ini.  Presiden Feds Atlanta Dennis Lockhart pula dalam satu ucapan mengatakan bahawa ekonomi AS sudah mampu menahan kenaikan kadar seawal April ini.  Walau bagaimanapun, kedua-dua mereka bukanlah ahli majlis FOMC.

[adrotate group=”6″]

Di pasaran Jepun pula, dengan ekonomi yang semakin perlahan, tekanan telah membina dalam BoJ untuk mengambil langkah-langkah ransangan seterusnya bagi menjana aktiviti ekonomi. Bagaimanapun, BoJ tidak membuat apa-apa perubahan kepada dasar monetari pada minggu lalu, tetapi memberi amaran bahawa tahap inflasi akan terus lemah.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan jualan rumah baru yang dijangka bertambah dari 494 ribu unit kepada 512 ribu unit dan tambahan stok minyak mentah sebanyak 2.5 juta tong.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Jepun hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat