USDJPY Analisa Fundamental Mingguan 13-17 Oct 2014

72

japan-yen-dollar-01

USD/JPY jatuh 18 mata untuk didagangkan pada 107.65 pada hari Isnin selepas komen dari Bank of Japan membantu menyokong mata wang. Pasangan itu telah mencapai momentum apabila dolar AS pulih kerugian. Mata wang Jepun naik berbanding kebanyakan rakan-rakan utama 31 minggu ini, disokong oleh pelabur mengelak risiko kerana saham dan harga komoditi jatuh. Dolar jatuh 0.2 peratus kepada ¥ 107.66, meningkatkan penurunan mingguan sebanyak 1.9 peratus, yang pertama sejak tempoh berakhir 8 Ogos.

Kekuatan Yen mungkin demi kepentingan negara di negara ini, Eisuke Sakakibara, pembuat dasar dan kini bekas profesor di Aoyama Gakuin University, berkata dalam satu temu bual dengan Reuters hari ini. Yen jatuh yang paling teruk sejak Januari 2013 berbanding dolar, pada bulan lepas.

Seorang pengarah urusan timbalan di Tabung Kewangan Antarabangsa iaitu IMF, kata Bank of Japan perlu menguruskan jangkaan pada sasaran inflasi 2 peratus yang kelihatan agak susah untuk dicapai. Fleksibiliti untuk mencapai sasaran pada tahun fiskal bermula April 2015 akan menyokong yen kerana ia akan memadamkan spekulasi bahawa bank akan meningkatkan rangsangan untuk memenuhi matlamat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat