4 Tips Rangka Sistem Trading Yang Konsisten Untuk Trader

14,246

Mungkin pada awalnya ketika trader masih baru bermula dalam trading, mereka berfikir bahawa hanya perlu masuk dalam pasaran, tekan butang ‘buy’ atau ‘sell’, tunggu je sampai profit. Semudah itu sahaja!

Tetapi selepas sudah berdepan dengan pasaran untuk satu tempoh yang lebih lama, mereka akan sedar bahawa bukan mudah untuk pergi berperang tanpa sebarang persiapan.

Jadi artikel ini akan membantu para trader bersedia sebelum masuk dalam pasaran. Ini 4 tips untuk merangka sistem trading yang berkesan dan konsisten.

#1 Tetapkan parameter untuk masuk dan keluar pasaran

Sebelum anda ingin membuka posisi dagangan, perlu tahu dahulu arah pergerakan pasaran melalui kajian berkenaan sentimen pasaran, polisi bank pusat bagi setiap mata wang yang anda ingin trade serta data-data ekonomi yang mempengaruhi pergerakan harga dalam tempoh yang terdekat.

Tidak cukup dengan itu, anda juga perlu tahu di mana dan bilakah waktu yang perlu keluar dari pasaran. Contohnya apabila sasaran profit anda sudah tercapai, anda boleh keluar pasaran lebih awal. Atau apabila berlaku perubahan sentimen dalam pasaran yang sudah tidak menyebelahi posisi dagangan anda, mungkin anda perlu bertindak untuk mengawal kerugian.

#2 Tetapkan sistem bagi keadaan pasaran yang berbeza-beza

Pasaran sentiasa berubah-berubah dan pastinya tidak akan selalu menyebelahi posisi dagangan trader. Jadi, anda perlu bersedia dengan sistem trading yang lebih fleksibel untuk membantu anda kekal tenang dan tidak panik apabila berlaku situasi yang tidak dijangka dalam pasaran.

#3 Perhatikan reaksi pasaran terhadap sistem trading anda

Selepas anda menetapkan sesuatu rangka sistem trading, perhatikan pula reaksi pasaran melalui pergerakan harga dan keputusan terhadap dagangan anda. Adakah ia benar-benar membantu anda mendapatkan sasaran profit yang bersesuaian di samping kerugian yang wajar untuk diterima?

#4 Aplikasi sistem trading untuk satu tempoh yang sesuai

Selepas anda sudah mendapatkan sistem trading yang lengkap, aplikasikan dalam pasaran sebenar untuk satu tempoh masa yang bersesuaian berkemungkinan 6 bulan ke 1 tahun, untuk anda menilai hasil keputusan dagangan anda sama ada sistem trading tersebut mampu konsisten menjana profit.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat