5 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (6-10 November 2023)

786

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang bakal menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

SELASA (6 November):

Mesyuarat Polisi RBA (11.30 Pagi): Bank pusat Australia pada mesyuarat November dijangka akan menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas daripada 4.10% kepada 4.35%. Ucapan susulan dari Gabenor akan diperhatikan untuk petunjuk bagi keputusan mesyuarat terakhir pada Disember.

KHAMIS (9 November):

Data Inflasi China (9.30 Pagi): Bacaan tahunan indeks harga pengguna China diramal menguncup 0.2% untuk bulan Oktober dari paras sifar dicatatkan bulan sebelumnya. Pasaran bakal berhati-hati jika terdapat amaran daripada ekonomi kedua terbesar dunia ini.

Data Tuntutan Faedah Pengangguran AS (9.30 Malam): Data mingguan ini akan diperhatikan setelah pada minggu lalu, angka mencatatkan peningkatan ke paras yang lebih tinggi untuk tempoh 7 minggu.

JUMAAT (10 November):

Data KDNK UK (3.00 Petang): Pertumbuhan ekonomi bulanan di UK diramalkan sifar yang menunjukkan pertumbuhan statik berbanding peningkatan 0.2% di bulan sebelumnya. Jika pertumbuhan catatkan angka yang menguncup, akan menambahkan lagi tekanan buat bank pusat yang dilihat bernada dovish pada mesyuarat minggu lalu.

Data Tinjauan Pengguna AS (11.00 Malam): Menutup dagangan pada sesi terakhir minggu ini dan bakal pengaruhi pergerakan mata wang US dolar, bacaan awal bagi data tinjauan ini akan diteliti pelabur. Data boleh memberi petunjuk terhadap keyakinan kewangan pengguna dan boleh memberi impak terhadap aktiviti ekonomi di AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat