5 Negara Ini Catat Tukaran Harga Bitcoin Tertinggi 2020

334

Berdasarkan pemerhatian penganalisa, harga Bitcoin (BTC) ‘menggila’ dengan lonjakan 50% sehingga 128%, mengatasi matawang utama global sejak awal 2020.

Prestasi BTC semakin kukuh berbanding nilai matawang yang sering mengalami penyusutan berikutan kadar inflasi yang tinggi.

Harga year-to-date BTC telah meningkat dari 57% di EU dan lebih 100% di Argentina, Brazil, Afrika Selatan, Rusia dan Turki.

Misalnya matawang Argentina Peso mencatatkan rekod 53.9% pada 2019, pencapaian tertinggi sepanjang 30 tahun.

Jika dibandingkan dengan matawang Brazil Real dan Argentina Peso, BTC menyaksikan lonjakan 128.4% dan 103.5%. Aset digital itu juga mencatatkan rekod 56% hingga 69% mengatasi US dolar dan Euro.

Matawang Venezuela Bolivar dilihat lebih rendah berbanding BTC ketika berlakunya hiperinflasi yang tidak terkawal. Keadaan ini mendorong kepada peningkatan transaksi peer-to-peer BTC di Venezuela dan Argentina.

Persoalannya, adakah keadaan BTC yang kukuh ini mampu menutup inflasi?

Paul Tudor-Jones, pelabur terkenal Wall Street menyifatkan BTC sebagai ‘penyelamat’ kepada berlakunya inflasi. Buktinya, sebuah firma besar yang tersenarai di bursa AS, MicroStrategy baru-baru ini telah membeli BTC yang bernilai $250 juta sebagai aset utama.

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan pada Mac 2020 harga BTC susut mendadak ke paras terendah sebanyak 65% dengan nilai $3,596, mengatasi komoditi atau indeks lain.

Namun, penyusutan itu tidak berlaku lama berikutan lonjakan BTC ke paras tertinggi setiap tahun melebihi $12,400 dengan kenaikan year-to-date 244% ketika kemuncak bulanan.

Kebanyakan penganalisa percaya trend positif BTC mengatasi matawang global akan kekal di tengah-tengah situasi ekonomi yang tidak stabil.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat