7 Cara Menjana Pendapatan Sebagai Seorang Digital Nomad

1,306

Tulisan yang lepas Team Moshed ada kongsi sebuah pekerjaan yang membolehkan anda untuk travel dan menjana wang dalam masa yang sama iaitu digital nomad.

https://intraday.my/bisnes-dan-travel-dalam-masa-yang-sama-digital-nomad-adalah-pekerjaan-yang-sesuai-untuk-anda/

Digital nomad ialah mereka yang menjadikan pengembaraan sebahagian daripada kehidupan mereka, laptop dan telefon sebagai pejabat.

Dengan ledakan internet dan inovasi teknologi, industri-industri juga mula mengamalkkan budaya kerja secara remote. Menjadi digital nomad tidak semestinya kita harus bekerja sendiri, kerana terdapat kerjaya yang membenarkan anda untuk menjadi digital nomad sambil bekerja dengan syarikat tersebut.

Walaupun kerjaya sebagai digital nomad nampak seperti menyenangkan. Kerjaya ini tidak lepas dariapda risiko-risiko. Team Moshed akan kongsikan risiko-risiko tersebut dalam tulisan yang lain.

Untuk kali ini, Team Moshed ingin kongsikan 7 cara untuk menjana wang sebagai digital nomad.

1. Memulakan Blog Sendiri.

Blog merupakan salah sumber yang dapat mendatangkan pendapatan pasif kepada anda. Jika anda dapat memanfaatkan online marketing secara betul, anda dapat membina sebuah blog yang dapat mendatang pendapatan yang lumayan kepada anda.

Sedikit tips – Fokus pada pelbagai niche yang anda ingin diterokai. Gunakan startegi laut biru.

2. Tawarkan perkhidmatan

Anda mempunyai kemahiran sebagai pereka grafik?jurutera komputer? akautan dan kemahiran professional yang lain. Melalui laman sesawang Upwork sehingga ke Freelancer, anda boleh menawarkan khidmat anda dan menerima bayaran dalam matawang US dolar.

3. Pendidikan atas talian.

Ramai yang memilih perkhidmatan ini dengan menawarkan khidmat mengajar secara online. Anda boleh ajarkan apa-apa sahaja jika anda mempunyai kemahiran. Ada 2 pilihan yang boleh anda lakukan. Pertama dengan merangka pembelajaran dan memasarkannyan sendiri atau anda melanggan khidmat dari laman sesawang seperti Udemy.

4. Pembimbing Virtual

Hampir serupa seperti pendidikan atas talian cuma anda menjadi pembimbing atas talian, anda boleh mengajar langsung melalui Skype. Anda boleh memasukkan perkhidmatan anda seperti di website Indeed.

5. Menulis dan Menerbitkan Ebook

Ini yang paling banyak menjadi kesukaan Digital Nomad. Anda boleh menerbitkan ebook sendiri dengan menggunakan platform Amazon Kindle. Dalam masa yang sama juga anda boleh menerbitkan buku sendiri daripada ebook yang telah anda hasilkan.

6. Menjadi Peruncit Atas Talian,

Anda boleh menjual barang-barang secara online. Sama ada anda bertindak sebagai orang tengah atau meniaga secara langsung. Website seperti Shopify, Lazada dan sebagainya yang membolehkan anda membina kedai runcit atas talian anda sendiri.

7. Trade Saham atau Matawang

Jika anda sudah mempunyai akaun trade, anda hanya perlukan internet untuk lakukan transaksi dagangan, buy dan sell, tidak kiralah anda di New York, Paris, Bali, Japan, Korea ataupun di Thailand.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat