Adakah Cadangan Mike Bloomberg Ini Berjaya Memancing Undi Rakyat Amerika?

219

Mike Bloomberg yang merupakan calon presiden Demokratik telah mengemukakan beberapa cadangan untuk menambahbaik pelan persaraan rakyat Amerika Syarikat. Beliau berjanji untuk meningkatkan manfaat persaraan serta mewujudkan pelan simpanan yang disokong kerajaan untuk para pekerja tidak mengira jumlah pendapatan mereka.

Selain itu, beliau menegaskan bahawa rakyat Amerika Syarikat yang bekerja bertahun-tahun layak untuk memperoleh peluang sedemikian. Mereka boleh bersara tanpa perlu bimbang tentang masalah kewangan yang bakal dihadapi.

Pengumuman tersebut merupakan pendedahan kali pertama calon presiden tersebut tentang perancangan yang berkaitan dengan Keselamatan Sosial. Di samping itu, beliau turut mengkritik Presiden Donald Trump yang tidak menitikberatkan tentang aspek Keselamatan Sosial bahkan bercadang untuk mengadakan pemotongan.

Apakah cadangan yang dikemukakan oleh Mike Bloomberg?

Cadangan Keselamatan Sosial

Mike Bloomberg akan menetapkan manfaat minimum baru dengan kadar yang lebih tinggi bertujuan untuk mengelakkan warga emas yang berpendapatan rendah daripada berhadapan dengan masalah kemiskinan.

Namun begitu, beberapa manfaat lain tidak didedahkan. Sementara itu, inisiatif yang dikemukakan ini turut mendapat sokongan daripada pesaing demokratik termasuk Sanders dan Warren.

Sanders telah mencadangkan untuk memberikan kenaikan faedah sebanyak $1,300 setahun kepada individu dengan pendapatan tahunan sebanyak $16,000 atau kurang daripada itu manakala Warren menuntut untuk meningkatkan manfaat sebanyak $200 setiap bulan atau $2,400 setiap tahun untuk semua penerima manfaat pada tahun semasa atau masa hadapan.

Seterusnya, Mike Bloomberg bercadang untuk merangka pelan jangka masa panjang bagi aspek Keselamatan Sosial. Hal ini demikian kerana dana tersebut dijangka akan habis pada tahun 2035, iaitu sebanyak 80% manfaat dijanjikan akan dibayar.

Berikutan dengan itu, kebanyakan individu bersetuju untuk menambahbaik program berkenaan dengan peningkatan kadar cukai, pemotongan manfaat atau menggabungkan kedua-duanya. Akan tetapi, Mike Bloomberg tidak mendedahkan secara terperinci berkenaan rancangannya itu.

Pelan Simpanan Persaraan

Seterusnya, Mike Bloomberg mengemukakan cadangan untuk membantu rakyat Amerika Syarikat daripada berhadapan dengan masalah kewangan apabila sudah bersara. Oleh itu, beliau telah merangka pelan simpanan persaraan pilihan awam.

Pelan tersebut akan berfungsi dengan mengaktifkan sumbangan secara automatik daripada semua pekerja manakala pekerja yang berpendapatan rendah layak untuk membuat permohonan kepada pihak kerajaan bagi memperoleh sumbangan tersebut.

Selain itu, simpanan yang dibuat akan dilaburkan dalam dana berisiko rendah atau IRA dan 401 (k). Tambahan daripada itu, cadangan berkenaan juga akan meningkatkan pendapatan bagi individu berpendatan rendah yang bekerja dalam usia persaraan serta ketua keluarga yang tidak lagi bekerja dengan meningkatkan kredit cukai pendapatan yang diperolehi.

Kesihatan Dan Perumahan

Mike Bloomberg turut mencadangkan inisiatif untuk mengurangkan jurang dalam aspek kesihatan seperti penjagaan pergigian, pendengaran dan penglihatan. Selain itu, beliau mendakwa akan menghadkan kos pengeluaran ubat-ubatan.

Di samping itu, calon presiden itu akan menambahbaik sektor perumahan bagi melindungi perumahan warga emas dengan meningkatkan bantuan sewa, mencegah pencerobohan dan memperuntukkan bantuan pengubahsuaian bangunan.

Berikutan dengan pengumuman tersebut, terdapat beberapa ahli politik yang menyuarakan sokongan mereka terhadap Mike Bloomberg seperti Datuk Bandar Scott Brook dan Datuk Bandar Keith James.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat