Adakah GBP/JPY Mampu Tembusi Paras Ketinggian 141.300 Selepas Ini?

538

Perkembangan rundingan dagang AS-China dan isu Brexit masih lagi berlegar dalam pasaran dan menggerakkan matawang utama dalam pasaran.

Dilihat pergerakan harga bagi carta pasangan matawang GBP/JPY, Pound masih lagi didagangkan di paras yang kukuh sementara pelabur masih menunggu perkembangan Brexit yang lebih lanjut selepas perjanjian Brexit dicapai pada minggu lalu antara Britain dan Kesatuan Eropah (EU).

Setelah undian tidak memihak pada hujung minggu lalu, EU27 akan menentukan keputusan untuk kelulusan penangguhan Brexit selepas surat diserahkan oleh Perdana Menteri UK Boris Johnson.

Isu tersebut sedikit menghalang sentimen positif Brexit membuatkan dagangan GBP mendatar untuk permulaan dagangan minggu ini.

Sementara itu, matawang safe-haven Yen terus bergerak lemah dalam pasaran dengan laporan positif berhubung rundingan dagang AS-China.

Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menyatakan rundingan bersama China berjalan lancar dan menambah, beliau berharap perjanjian dapat ditandatangani bersama China ketika persidangan APEC di Chile, yang dijadualkan pada November akan datang.

Penasihat Trump, Kudlow menyatakan jika perjanjian fasa satu berjalan dengan baik, tarif pada Disember berkemungkinan akan ditarik balik.

Pergerakan harga pada carta GBP/JPY masih menunjukkan kenaikan walaupun dengan kadar yang perlahan sementara pelabur masih berwaspada menantikan perkembangan lebih jelas untuk isu Brexit.

Jika isu Brexit kekal positif, harga bakal melonjak melepasi paras resistance 141.300 yang diuji semalam dan juga minggu lalu untuk harga terus merekodkan paras ketinggian terbaru sejak dagangan Mei lalu.

Namun berwaspada jika harga menunjukkan penurunan dan bergerak melepasi garisan Moving Average (MA50), penurunan dijangka akan menguji zon RBS (resistance become support) sekitar 139.200.

Penurunan lebih rendah harga dilihat akan menuju pula zon RBS pada 137.700 sebelum meneruskan penurunan lebih rendah jika laporan terbaru Brexit memberikan khabar yang membimbangkan pasaran.

Kekal berwaspada mengawal risiko dagangan dan lihat gambar carta pasangan matawang GBP/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat