AirAsia Didakwa Terima Rasuah Daripada Airbus?

1,016

The Telegraph UK mendedahkan dua eksekutif syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Group Bhd didakwa terlibat dalam kes rasuah yang membabitkan syarikat pengeluar pesawat Eropah, Airbus.

Berdasarkan dokumen perundangan UK, Airbus didakwa telah membayar $50 juta atau RM204 juta kepada dua individu berpengaruh AirAsia untuk mendapatkan kontrak dan menawarkan RM225 juta lagi untuk menaja sebuah pasukan sukan.

Susulan daripada itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memulakan siasatan terhadap dakwaan ke atas kedua-dua syarikat tersebut dan menghubungi pihak berkuasa di UK mengenai perkara ini.

Bagi menjawab dakwaan ini, AirAsia telah menafikan dengan tegas terhadap kesemua tuduhan dan salah laku seperti yang didakwa oleh portal media UK.

AirAsia memberitahu pihaknya tidak pernah membuat keputusan pembelian berdasarkan keputusan individu atau penajaan Airbus, tetapi melalui penilaian yang telus dan hasil perbincangan serta keputusan kolektif daripada ahli lembaga pengarah selepas kesemua spesifikasi diambil kira.

Bagaimanapun, AirAsia sedia untuk memberi kerjasama sepenuhnya dalam siasatan oleh SPRM dan pihak berkuasa berkaitan jika diperlukan.

AirAsia dan AirAsia X adalah antara beberapa syarikat penerbangan yang terlibat dalam siasatan antarabangsa dalam kes rasuah Airbus.

Pada Jumaat, Airbus bersetuju untuk membayar penalti faedah dan kos bernilai $4 bilion kepada pihak berkuasa Amerika Syarikat, Perancis dan UK setelah syarikat itu didakwa menyogok pegawai awam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat