AirAsia Jalin Hubungan Dengan Skyports Teroka Infrastruktur Teksi Udara Malaysia

211

‘Angan-angan orang dulu-dulu yang cakap masa depan nanti akan ada kereta terbang bakal jadi realiti.’

Unit khas AirAsia Aviation Group Ltd, Advanced Air Mobility AirAsia memeterai letter of intent (LOI) bersama pemaju infrastruktur mobiliti udara (AAM), Skyports Infrastructure dalam meneroka pembangunan teksi udara di Malaysia.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan AirAsia Aviation, perkongsian tersebut akan menggabungkan kepakaran dan pengalaman kumpulan bersama pengetahuan pasaran serta rangkaian Skyports dalam membina infrastruktur yag diperlukan.

Umumnya, Skyports memiliki portfolio global yang luas dalam membentuk dan membina fasiliti perlepasan (take-off) dan mendarat bagi pesawat penumpang eVTOL.

Antara projek AAM yang telah dibangunkan Skyports adalah di Paris, London, Los Angeles.

Di rantau Asia-Pasifik, Skyports telah membangunkan AAM di Singapura dan Jepun.

Ulas Kapten Ling Liong Tien, Ketua Pegawai Keselamatan AirAsia Aviation dan ketua Advanced Air Mobility, ia merupakan langkah besar syarikat dalam merealisasikan hasrat perkhidmatan  teksi udara wujud di Malaysia.

Tambahnya, perkongsian tersebut diharap dapat mempercepatkan lagi penerokaan infrastruktur teksi udara di Malaysia dan menjadi yang pertama di rantau Asia Tenggara.

Sementara itu, Yun Yuan Tay yang merupakan ketua Skyports menzahirkan keterujaannya untuk bekerjasama dengan AirAsia Aviation dalam membangunkan AAM di Malaysia dan rantau Asia-Pasifik kelak.

Terangnya, mereka menghargai rakan kongsi inovatif dan berpandangan ke hadapan seperti AirAsia dalam mengambil langkah proaktif dalam merealisasikan rangkaian teksi udara yang selamat, cekap dan bersepadu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat