Akhiri Corak ‘Bearish’, USD/CAD Papar Lonjakan 150 Pips!

169

Sementara tumpuan terhadap penyusutan Euro selepas keputusan mesyuarat bank pusat Eropah semalam, pelabur turut tertarik terhadap pergerakan dolar Kanada yang mempamerkan penyusutan menuju penghujung minggu ini.

Faktor yang dilihat mempengaruhi penyusutan dolar Kanada adalah reaksi pasaran terhadap sedikit penurunan semula pada harga minyak mentah global yang didorong oleh pelonggaran langkah sekatan di Shanghai. Namun, harga minyak dilihat masih lagi berada di paras tertinggi tiga bulan.

Selain itu, pelabur juga dilihat semakin berwaspada terhadap dagangan dolar Kanada menjelang terbitan laporan data pekerjaan Kanada pada sesi New York sebentar lagi.

Pergerakan harga pada carta pasangan mata wang USD/CAD pada Khamis semalam mengundang tarikan kepada pelabur dengan lonjakan harga ketara yang dipaparkan.

Walaupun US dolar bergerak agak mendatar dengan sentimen pasaran yang bercampur-campur di penghujung minggu ini, namun harga berjaya melonjak tinggi ekoran penyusutan pada nilai Loonie.

Lonjakan harian sekitar 150 pips dicatatkan semalam selepas harga bergerak mendatar sejak awal minggu ini sekaligus dilihat mengakhiri corak bearish harga pada minggu lalu.

Isyarat awal telah dinilai pelabur selepas pergerakan harga pada awalnya telah melepasi halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di sesi Asia semalam.

Kemudiannya kenaikan harga yang berlaku telah berjaya menembusi rintangan pada zon SBR (support become resistance) 1.26000 sehingga mencapai paras ketinggian sekitar 1.27000 di penghujung sesi New York.

Pergerakan harga walau bagaimanapun dilihat mendatar di paras ketinggian tersebut pada dagangan yang bersambung di sesi Asia pagi ini (Jumaat).

Kenaikan harga jika diteruskan dilihat akan menguji zon sekitar 1.27500 sebelum meneruskan kenaikan ke zon tumpuan berikutnya pada sasaran ketinggian 1.29000.

Sebaliknya jika harga menjunam semula, zon 1.26000 akan kembali menjadi tumpuan untuk diuji selepas harga berjaya menembusinya semalam.

Jika harga terus susut di bawah zon tersebut, paras support harga dilihat pada 1.25000 untuk harga catatkan paras terendah terbaru 7 minggu.

Laporan data pekerjaan Kanada serta data inflasi Amerika Syarikat (AS) akan menjadi tumpuan malam nanti dan bakal mempengaruhi pergerakan harga di penutup dagangan minggu ini.

Lihat gambar carta harga pasangan USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat