Aktiviti Perniagaan A.S Berkembang Pada Mei! Kekhuatiran Terhadap Inflasi Meningkat

376

Aktiviti perniagaan di AS meningkat kepada tahap tertinggi dalam tempoh lebih dua tahun pada bulan Mei, namun sektor pengilang melaporkan lonjakan harga bagi pelbagai input, menunjukkan bahawa inflasi barangan mungkin meningkat pada bulan-bulan akan datang.

S&P Global melaporkan pada hari Khamis bahawa Indeks Output PMI Komposit A.S., yang mengukur sektor pembuatan dan perkhidmatan, melonjak kepada 54.4 pada bulan ini. Ini adalah tahap tertinggi sejak April 2022 dan mengikuti bacaan akhir 51.3 pada bulan April.

Bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan dalam sektor swasta. Ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan indeks tidak berubah pada 51.1. Peningkatan itu didorong oleh sektor perkhidmatan, dengan PMI flash meningkat kepada 54.8 daripada 51.3 pada bulan April. PMI flash pembuatan meningkat sedikit kepada 50.9 daripada 50.0.

Secara amnya, lonjakan dalam aktiviti mencadangkan bahawa pertumbuhan ekonomi meningkat pada pertengahan suku kedua.

GDP meningkat pada kadar tahunan sebanyak 1.6% pada suku Januari-Mac, sebahagian besarnya terhalang oleh lonjakan dalam import untuk memenuhi permintaan domestik yang kukuh.

“Keyakinan perniagaan telah meningkat lebih tinggi untuk menandakan prospek yang lebih baik untuk tahun hadapan,” kata Chris Williamson, ketua ahli ekonomi perniagaan di S&P Global Market Intelligence. “Namun, syarikat masih berhati-hati dengan pandangan ekonomi di tengah-tengah ketidakpastian mengenai  inflasi dan kadar faedah, dan terus menyuarakan kebimbangan mengenai ketidakstabilan geopolitik dan pilihan raya presiden.”

Ukuran pesanan baharu yang diterima oleh perniagaan swasta dalam tinjauan S&P Global meningkat kepada 51.7 bulan ini daripada 49.1 pada bulan April. Ukuran pekerjaan menurun untuk bulan kedua berturut-turut, walaupun kadar penurunan telah berkurangan.

Perniagaan berhadapan harga input yang lebih tinggi. Indeks harga input pembuatan melonjak kepada tahap tertinggi dalam tempoh satu setengah tahun di tengah laporan harga pembekal yang lebih tinggi untuk pelbagai input, termasuk logam, bahan kimia, plastik dan produk berasaskan kayu serta kos tenaga dan buruh. Ini menunjukkan bahawa disinflasi barangan hampir mencapai akhirnya.

Kos pengambilan pekerja yang lebih tinggi juga meningkatkan kos untuk perniagaan perkhidmatan. Syarikat berusaha untuk memindahkan kos yang lebih tinggi kepada pelanggan dengan menaikkan harga jualan.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat