Amerika Syarikat Bakal ‘Haramkan’ TikTok, Petanda Ancaman Besar Buat China?

408

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah meluluskan rang undang-undang yang akhirnya boleh mengharamkan platform media sosial TikTok di negara itu bagi memberi ‘amaran’ terbarunya terhadap China dan teknologi mereka.

Rang undang-undang itu mendapat sokongan dua parti dengan undian sebanyak 352 berbanding 65 yang menyokong. Ia kini menuju ke arah 100 ahli Senat di mana tujuannya masih kurang jelas.

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden berkata beliau akan menandatangani rang undang-undang tersebut jika ia sampai ke mejanya.

Jika hal itu benar terjadi, pemilik TikTok dari China iaitu ByteDance akan diberi masa kira-kira enam bulan untuk melepaskan asetnya di Amerika Syarikat atau melihat aplikasi perkongsian video itu diharamkan di negara tersebut.

Perundangan itu berpunca daripada kebimbangan bahawa ByteDance lebih terikat kepada arahan kerajaan China berbanding Amerika Syarikat. Pegawai kerajaan telah menyatakan kebimbangan bahawa data yang dikumpul TikTok daripada kira-kira 170 juta pengguna Amerika boleh menimbulkan ancaman keselamatan negara.

Undang-undang keselamatan negara baru-baru ini yang diluluskan di China boleh memaksa organisasi itu membantu dengan pengumpulan risikan dan meningkatkan lagi kebimbangan tersebut.

Walau bagaimanapun, ByteDance dengan tegas mengulangi bahawa pendirian mereka bergerak bebas tanpa dikawal oleh kerajaan China.

Sebelum undian Dewan, seorang pegawai keselamatan negara tertinggi dalam pentadbiran Biden mengadakan taklimat tertutup dengan penggubal undang-undang untuk membincangkan TikTok dan implikasinya terhadap keselamatan negara.

Kedua-dua penggubal undang-undang Republikan dan Demokrat melaporkan banyak aduan berkenaan ramai pengguna TikTok yang menentang undang-undang negara tersebut.

Semalam, beberapa pengguna tegar TikTok termasuk kumpulan pempengaruh berkumpul di hadapan Capitol AS sebelum pengundian tersebut. Syarikat itu juga mengeluarkan kenyataan menentang undian tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat