Amerika Syarikat Tampil Dengan Pendakwaan Baru Ke Atas Huawei!

756

Kerajaan Amerika Syarikat mengenakan tuduhan baru ke atas syarikat telekomunikasi gergasi China, dengan dakwaan bahawa Huawei Technologies Co terlibat dalam konspirasi penipuan dan mencuri rahsia perdagangan.

Dalam pendakwaan baru yang dikeluarkan oleh pendakwa raya di Brooklyn, Huawei telah dituduh bersekongkol untuk mencuri rahsia perdagangan daripada enam syarikat teknologi Amerika Syarikat.

Malah, pendakwa raya juga berkata Huawei menawarkan bonus kepada kakitangan yang berjaya memperoleh ‘maklumat sulit’ daripada pesaingnya.

Huawei turut didakwa melanggar sekatan oleh A.S, Eropah dan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dengan terlibat dalam penghantaran barangan dan perkhidmatannya ke Iran dan Korea Utara.

Jabatan Kehakiman A.S memberitahu dokumen dalaman menunjukkan bahawa syarikat itu menggunakan kod-kod tertentu sebagai nama samaran dalam menjalankan kegiatan haram tersebut, di mana kod ‘A2’ merujuk kepada Iran manakala ‘A9’ pula untuk Korea Utara.

Selain itu, Huawei dikatakan telah membantu Iran untuk mengesan penunjuk perasaan semasa demonstrasi anti-kerajaan pada tahun 2009 di Tehran dengan memasang peralatan pengawasan.

Sementara itu, dalam laporan berasingan, Jabatan Perdagangan A.S melanjutkan tempoh dagangan sementara yang membenarkan Huawei melakukan urusniaga dengan syarikat A.S selama 45 hari lagi.

Sebelum ini, A.S telah menekan rakan dagangnya yang lain di seluruh dunia untuk menghalang penggunaan teknologi Huawei daripada rangkaian telekomunikasi mereka.

Walau bagaimanapun, UK tetap menerima penggunaan teknologi Huawei dalam pembinaan rangkaian 5G negara itu meskipun berdepan tekanan daripada A.S dan bakal mengancam hubungannya dengan Presiden Donald Trump.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat