Analisa Teknikal Mingguan 26 Disember – 30 Disember 2016

48

EURUSD – Analisa Mingguan 26 Dis – 30 Dis 2016 – Rujukan Chart TF Daily

Pada minggu lepas, pergerakan harga EURUSD agak perlahan dengan hanya ranging sekitar 147 pips berikutan menjelangnya cuti perayaan krismas yang mana pemain-pemain pasaran melupakan sebentar aktiviti-aktiviti pelaburan untuk fokus kepada persiapan perayaan.

Harga EURUSD tidak berjaya breakout Key Support minggu lepas iaitu 1.0364/50 untuk membentuk new LL dan mula rebound untuk membuat kenaikan apabila mencapai Key Support tersebut.

Minggu ini, Tim Analisa berpendapat EURUSD masih dalam momentum bearish dengan pergerakan wave(LH,LL,LH,LL) dan selagi harga tidak breakout resistance terbaik yang berada sekitar 1.0650/70, EURUSD berpotensi tinggi untuk meneruskan bearish.

Jadi secara teknikal, EURUSD berpotensi untuk membuat kenaikan retracement kemungkinan ke sekitar harga Key Resistance 1.0540/50 ataupun sekitar harga bawah 1.0670 untuk membentuk new ‘Lower High/LH’ sebelum meneruskan bearish.

Walaubagaimanapun, kebiasaannya akhir tahun pergerakan harga pasaran akan mulai perlahan dan kemungkinan EURUSD akan sideways. Tetapi sekiranya minggu ini EURUSD breakout Key Support 1.0364/50 ini, target bearish yang berpotensi untuk dicapai adalah 1.0280 bagi membentuk new LL.

GBPUSD – Analisa Mingguan 26 Dis – 30 Dis 2016 – Rujukan Chart TF Daily

Pada minggu lepas, harga Pound Sterling/GBPUSD mengalami kejatuhan yang agak tinggi. Direkodkan lebih kurang 270 pips penurunan dari harga high pada hari isnin lalu hingga mencapai target support yang berada sekitar harga 1.2230.

Secara teknikal, GBPUSD berjaya breakout HL iaitu Key Support minggu lalu 1.2414 dan terus bearish pada hari berikutnya. Jadi, pergerakan wave ini dianggap ‘Failure Swing’ bagi uptrend seperti yang dijelaskan dalam Pakej Ultimate Trader Mastery. Ini bermakna pergerakan bullish akan mulai berubah ke arah bearish.

Jadi minggu ini, GBPUSD dilihat berpotensi untuk melakukan pergerakan bullish retracement ke harga sekitar Key Resistance 1.2330 ataupun resistance seterusnya iaitu 1.2400/20 sebelum meneruskan bearish. Jika breakout Key Support 1.2230, target mingguan yang boleh dicapai adalah sekitar 1.2150 ataupun 1.2080.

Kesimpulannya, mood bearish mula dikuasai GBPUSD pada minggu lepas lagi dan selagi ianya tidak breakout Key Support 1.2230 minggu ini, ia berpotensi meneruskan kenaikan retracement untuk mencapai harga terbaik untuk ‘short’ sebelum meneruskan bearish.

AUDUSD – Analisa Mingguan 26 Dis – 30 Dis 2016 – Rujukan Chart TF Daily

Seperti jangkaan, AUDUSD berjaya mencapai harga ke support terhampir iaitu 0.7180 pada minggu lepas bagi membentuk new LL selepas ia berjaya breakout Key Support 0.7270.

Jadi untuk minggu ini, secara teknikal Tim Analisa berpendapat minggu ini AUDUSD akan mulai membuat kenaikan retrace ke sekitar resistance terhampir sebelum meneruskan bearish. Jika AUDUSD membuat kenaikan, potensi harga yang boleh dicapai kemungkinan sekitar Key Resistance 0.7260/70 ataupun jika breakout Key Resistance ini, ia akan mencapai resistance seterusnya sekitar harga 0.7380 untuk membentuk new Lower High/LH.

Tetapi sekiranya ia bearish dan breakout Key Support 0.7150 sebelum retrace, ia berpotensi mencapai target di sekitar support terhampir iaitu 0.7030. Kesimpulannya, selagi harga tidak breakout resistance terbaik 0.7380 mood bearish masih dikuasai AUDUSD ketika ini dan sebarang kenaikan minggu ini adalah ‘retracement’.

USDJPY – Analisa Mingguan 26 Dis – 30 Dis 2016 – Rujukan Chart TF Daily

Jika diperhatikan, minggu lepas USDJPY berjaya membuat penurunan ke sekitar Key Support 116.60 dan awal minggu ini ia mulai bullish semula. Jadi, Key Support pada minggu ini masih dikekalkan pada harga yang sama iaitu 116.60/50.

Mengikut analisa teknikal, USDJPY masih mendominasi pasaran ke arah bullish dan selagi harga tidak breakout Key Support yang berada sekitar harga 116.60/50, kebarangkalian untuk USDPY meneruskan bullish masih tinggi.

Walaubagaimanapun, jika breakout Key Support minggu ini, USDJPY berpotensi mencapai 115.50 bagi membentuk new ‘Higher Low/HL’ sebelum bullish semula. Dan Key Resistance bagi USDJPY pada minggu ini pula berada pada harga 118.70 dan jika breakout, ia berpotensi untuk bullish ke sekitar harga 120.00.

Jadi untuk minggu ini, Key Support dan Key Resistance ini memainkan peranan yang penting untuk menentukan hala tuju pergerakan harga USJDPY. Kesimpulannya, peluang untuk bullish masih tinggi ketika ini, dan perlu menunggu peluang ia retrace bearish terlebih dahulu ke harga terbaik sebelum memasuki pasaran.

GBPJPY – Analisa Mingguan 26 Dis – 30 Dis 2016 – Rujukan Chart TF Daily

Seperti jangkaan, GBPJPY berjaya bearish pada minggu lepas selepas terbentuknya candlestick reversal iaitu shooting star di timeframe daily dan meneruskan lagi penurunan selepas berjaya breakout key resistance yang berada pada timeframe H1.

Penurunan bearish GBPJPY minggu lepas direkodkan lebih kurang 340 pips dari harga high hari Isnin hingga menutup harga pasaran pada hari Jumaat lalu. Walaupun momentum pergerakan masih dikuasai mood bullish, potensi untuk GBPJPY meneruskan bearish retrace masih tinggi untuk minggu ini sekiranya ia berjaya breakout Key Support yang berada pada harga 143.30 dan target potensi penurunan yang boleh dicapai adalah sekitar harga 141.64/50.

Jadi kesimpulannya, selagi harga tidak breakout Key Resistance 146.50, peluang untuk bearish masih tinggi bagi GBPJPY ketika ini. Dan jika breakout Key Resistance, resistance terbaik yang berada pada harga 148.40 bakal diuji semula.

Nota : Team Analisa Moshed ada menyediakan analisa seperti ini hampir setiap hari bagi TimeFrame H1. Anda berminat untuk dapatkannya? Jadi Ahli Traders Zone dengan – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat