Analisis GOLD – Petanda Positif, Harga Emas Naik Hampiri Paras $2,350

921

Dagangan emas menggusarkan pelabur dengan memaparkan pergerakan harga yang mendatar ketika pelabur berhati-hati dengan sebarang kemungkinan menjelang tumpuan minit mesyuarat FOMC yang bakal diterbitkan.

Butiran lanjut selepas perbincangan dasar monetari pada mesyuarat terbaru akan diteliti untuk mendapatkan sebarang petunjuk baru terhadap langkah pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) yang boleh mempengaruhi harga emas.

Dalam ucapan terbaru Pengerusi Fed Jerome Powell di acara forum EBC semalam, inflasi sedang bergerak menuju sasaran bank pusat namun penggubal dasar memerlukan data yang lebih kukuh untuk meyakinkan langkah pemotongan kadar untuk dilaksanakan.

Data pekerjaan ADP akan diperhatikan terlebih dahulu di awal sesi New York malam ini sebelum petunjuk seterusnya akan dinilai pada laporan pekerjaan NFP di penghujung minggu.

Meneliti carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga menunjukkan pergerakan yang positif di sesi Eropah hari ini dengan peningkatan harga yang cuba untuk keluar dari zon mendatar awal minggu.

Pelabur telah mendapat isyarat awal untuk pergerakan bullish ketika harga yang bergerak perlahan di sesi Asia pagi ini telah berada di atas garisan sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta itu.

Setelah mendatar di paras 2330.00, harga telah menunjukkan kenaikan menghampiri ketinggian 2350.00 sekaligus mengatasi paras rintangan awal minggu sekitar 2338.00.

Jika kenaikan lebih tinggi berjaya diteruskan, zon sasaran 2380.00 berpotensi untuk dicapai untuk harga catatkan paras tertinggi terbaru 4 minggu.

Namun, tidak mustahil untuk terjunan harga berlaku semula ketika pasaran memberi reaksi pada data-data penting yang bakal diterbitkan selepas ini.

Penurunan harga dijangka singgah semula ke zon sokongan 2300.00 seperti situasi dagangan pada minggu lalu.

Jika tembus lebih rendah ke bawah, harga dijangka untuk mencecah pula sekitar 2270.00 dan meningkatkan risiko bagi kejatuhan lebih buruk buat emas.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat