Angkara ‘Perjudian’ Erdogan, Inflasi Turki Cecah 83%!

482

Angka inflasi Turki yang dicatatkan pada September sudah tidak lagi mengejutkan pasaran berikutan langkah bank pusat untuk menurunkan kadar faedah yang berterusan.

Indeks harga pengguna (CPI) meningkat 83.5% pada asas tahunan pada bulan September daripada 80.2% yang direkodkan pada Ogos. Ini juga merupakan angka tertinggi dicatatkan sejak 1998.

Antara penyumbang utama kepada peningkatan ini adalah pengangkutan yang mencatatkan kenaikan harga terbesar, diikuti oleh makanan dan minuman tanpa alkohol.

Kejatuhan mendadak dalam mata wang lira telah dicetuskan oleh pemotongan kadar faedah berturut-turut di tengah-tengah peningkatan dalam kos elektrik dan gas serta lonjakan harga komoditi akibat perang di Ukraine.

Menjelang pilihan raya 2023, Presiden Recep Tayyip Erdogan telah memperjudikan dasar monetari yang sangat longgar untuk meningkatkan pelaburan dan eksport dengan mengorbankan inflasi.

Minggu lalu, Erdogan menyeru bank pusat untuk terus mengurangkan kadar faedah dan membawanya kepada satu digit menjelang akhir tahun ini.

Ini susulan pemotongan 100 mata asas yang dilaksanakan bank pusat Turki pada September yang membawa kadar polisinya (one-week repo) turun kepada 12% daripada 13%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat