Apa Itu Matawang Kripto

1,427

Sebelum bercerita dengan lebih mendalam tentang mata wang kripto, sejarah pasaran ini bermula sejak kemunculan Bitcoin pada 2009 sebagai wang digital pertama dunia, setelah bertahun-tahun kajian dilakukan.

Dikatakan mata wang tersebut dihasilkan oleh seorang individu misteri yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto dan sehingga kini identiti pengasas mata wang itu masih lagi kekal rahsia.

Sebenarnya, mata wang kripto bukanlah sesuatu yang baru. Sejak 2010 lagi mata wang kripto diperkenalkan di Malaysia dan bermula pada 2015, mata wang itu mula mendapat perhatian sehingga kini.

Berbeza dengan wang tunai, wang kripto adalah aset atau mata wang digital yang berfungsi sebagai medium pertukaran dengan menggunakan teknologi kriptograf.

Untuk pengetahuan, kriptograf merupakan teknologi yang dibangunkan menggunakan konsep perkiraan matematik yang dikenali sebagai algoritma. Ia berfungsi untuk melindungi dan mengesahkan transaksi termasuk mengawal pembentukan unit baru bagi sesuatu mata wang.

Matawang kripto sangat unik dan selamat kerana memiliki kawalan tidak berpusat (decentralized), iaitu tidak melibatkan pihak ketiga atau sebarang pengubahan tanpa izin.

Perbezaan mata wang kripto dan token

Tidak dapat dinafikan kedua-duanya mempunyai persamaan ciri: boleh didagangkan di bursa dan boleh dikirim menggunakan alamat blockchain. Tetapi yang membezakan kedua-duanya ialah:

Mata wang kripto – berfungsi sebagai wang, sama ada sebagai medium pertukaran, menyimpan nilai atau kedua-duanya sekali. Setiap satu syiling memiliki nilai yang sama dengan syiling yang lain.

Token – boleh digunakan sebagai mata wang kripto tetapi lebih fleksibel. Pelabur boleh melombong berjuta token yang sama atau memilih beberapa token yang memiliki ciri unik. Token juga mampu berfungsi sebagai apa-apa sahaja sama ada resit digital syarikat hinggalah loyalty points.

Walau bagaimanapun, platform matawang yang digunakan untuk membayar transaksi berbeza dengan token. Ethereum misalnya, mata wangnya Ether (ETH) hanya boleh digunakan untuk membina dan memindahkan token di dalam rangkaian Ethereum sahaja.

Token ini dilaksanakan berdasarkan piawaian seperti ERC-20 atau ERC-721.

Dompet kripto (Crypto Wallet) memiliki fungsi yang sama seperti dompet (atau akaun simpanan) yang sering kita gunakan untuk menyimpan sejumlah wang. Dompet kripto bertujuan untuk memegang data peribadi anda dengan menggunakan perisian sama ada di komputer atau telefon pintar.

Dompet ini memainkan peranan penting untuk memastikan pengguna sentiasa berhubung dengan rangkaian matawang kripto. Fungsi dompetnya akan bergantung kepada jenis perisian yang digunakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat