Apa Kes Pula EU Siasat China?

500

Suruhanjaya Eropah (EC) melancarkan siasatan hari ini terhadap import kabel gentian optik dari China, yang dipercayai oleh pengeluar Kesatuan Eropah (EU) dijual di Eropah dengan harga yang sangat rendah.

Kes ini berlaku kerana 27 anggota EU menginginkan ekonomi digital menjadi bahagian penting dalam pemulihan ekonominya dan menuntut pembukaan pasaran China yang lebih besar.

Europacable, yang mengemukakan aduan bagi pihak pengeluar EU, mengatakan sekitar 1.2 juta kilometer terjual di Eropah tahun lalu, iaitu sebanyak 15% hingga 20% berasal dari China, dengan jumlah pasaran EU bernilai sekitar € 1 bilion.

Sehubungan dengan itu, import China didakwa telah meningkat 150% dari 2016 hingga 2019.

Selain itu, penyiasatan anti-lambakan EU dikhabarkan memakan masa hingga 15 bulan, tetapi tugas sementara dapat dilaksanakan dalam tempoh hanya 8 bulan.

Untuk pengetahuan semua, antara pengeluar terbesar di EU adalah Prysmian Group Itali, syarikat AS Corning, dan Nexans and Acome yang berpangkalan di Perancis.

Manakala syarikat pembuat kabel gentian optik utama China termasuk Yangtze Optical FC, Hengtong Group, Fiberhome, dan Futong.

Di samping itu, SPR telah melakukan beberapa penyelidikan terhadap produk gentian kaca dari China dan mengenakan tarif. Ia juga mempunyai 29 penyelidikan pertahanan perdagangan yang sedang berjalan, 18 daripadanya termasuk produk dari China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat