AS Cari Pasal Lagi Dengan Iran!

349

Pentadbiran Trump mengumumkan sekatan baharu terhadap individu dan entiti yang terlibat dalam program senjata nuklear, peluru berpandu dan konvensional Iran, serta menegaskan bahawa semua sekatan PBB terhadap Teheran kini dilanjutkan.

Setiausaha Negara, Mike Pompeo mengadakan sidang akhbar di Jabatan Negara bersama dengan Penasihat Keselamatan Negara, Robert O’Brien dan beberapa anggota kabinet tertinggi.

Selain itu, Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin, Setiausaha Pertahanan Mark Esper, Setiausaha Perdagangan Wilbur Ross serta Duta Besar A.S. untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kelly Craft juga turut serta bersama dengan Pompeo pada sidang akhbar berkenaan. Ianya bertujuan untuk membincangkan tentang “Iran Snapback Sanctions”.

Menurut Amerika Syarikat, mereka mencetuskan “snap back”, atau penyambungan semula hampir semua sekatan PBB ke atas Iran, termasuk embargo senjata, mulai jam 8 malam pada hari Sabtu.

Di samping itu, sebuah laporan mendedahkan bahawa Washington telah menjatuhkan hukuman lebih daripada 24 individu dan entiti pada Ahad.

Ianya didorong oleh perintah eksekutif yang mensasarkan mereka yang membeli atau menjual senjata konvensional Iran dan akan dilancarkan oleh pentadbiran Trump pada hari yang sama.

Di bawah perjanjian nuklear 2015, yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat secara sepihak pada tahun 2018, embargo senjata konvensional PBB akan berakhir pada 18 Oktober.

Pihak lain dalam perjanjian nuklear dan kebanyakan anggota Majlis Keselamatan PBB telah mengatakan bahawa mereka tidak percaya Amerika Syarikat mempunyai hak untuk mengenakan sekatan PBB dan tindakan A.S. itu tidak akan mencetuskan kesan undang-undang.

Pada Jumaat yang lalu, Britain, Perancis dan Jerman memberitahu Majlis Keselamatan bahawa pelepasan sekatan PBB untuk Iran yang dipersetujui di bawah perjanjian nuklear 2015 akan berlanjutan melangkaui hari Ahad walaupun ditentang oleh AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat