AS Umum Gencatan Senjata Rafah Tanpa Persetujuan Israel, Apa Sudah Jadi?

623

Terkini, Presiden Joe Biden secara terbuka menyiarkan kenyataan gencatan senjata ke atas Gaza hasil ‘sokongan’ Israel dan Amerika Syarikat (AS) kepada pimpinan Hamas.

Pengumuman itu dibuat tanpa persetujuan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Keputusan yang bersifat unilateral itu merupakan langkah biasa yang dilakukan oleh AS untuk sekutu-sekutu rapat mereka.

Senario itu merupakan amaran keras ke atas Israel untuk segera berundur dari kawasan Rafah dan meminta Hamas untuk membebaskan kesemua warga tebusan.

Pegawai Kanan AS memberitahu bahawa pentadbiran White House tidak meminta kebenaran dari Israel mengumumkan cadangan itu pada umum. Mereka hanya sekadar memaklumkan berkenaan ucapan mengenai situasi di Gaza dan tidak menjelaskan secara terperinci.

Selama berbulan-bulan negara perunding seperti Mesir dan Qatar mengalami kesukaran untuk berunding bagi meredakan konflik yang telah mengorbankan puluhan ribu mangsa di Gaza.

Cadangan yang diumumkan itu menegaskan untuk laksanakan gencatan senjata selama enam minggu. Dalam tempoh itu, tentera Israel perlu berundur dari kawasan Gaza dan beberapa tebusan Hamas perlu dibebaskan.

Rundingan itu dibina atas perjanjian yang diterima oleh Hamas sejak awal tahun untuk mengekalkan gencatan senjata dan usaha menghentikan permusuhan secara kekal dalam tempoh yang lama.

Menurut Jeremi Suri, Profesor Universiti Texas berkata Biden dengan sengaja memperkotak-katikkan Netanyahu supaya mereka menerima cadangan gencatan senjata itu.

Namun, pegawai Israel berkata tiada siapa boleh menghalang Israel daripada memusnahkan Hamas. Tanggapan bahawa tekanan akan menyebabkan Israel bertindak bertentangan dengan kepentingan nasionalnya adalah satu kesilapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat