Asas Kripto: Apa Itu Bearish & Bullish?

2,259

Bearish dan bullish adalah antara terma yang kerap digunapakai dalam pelaburan. Tidak kisahlah pelaburan saham atau kripto, kedua-dua bidang itu tidak akan terlepas dengan terma tersebut.

Mungkin, bagi mereka yang melabur saham dan melompat ke sektor kripto sudah arif berkaitannya. Tetapi tidak bagi mereka yang amatur. Nasib baiklah ada Team Intraday untuk perkenalkan anda dengan bearish dan bullish.

Pasaran Bull

Bull atau lembu jantan menjadi simbol kepada pasaran kewangan yang berada dalam aliran menaik atau lebih tepat menggambarkan pergerakan positif terhadap harga untuk jangka masa panjang.

Kebiasaannya, pelabur akan bersikap optimistik atau dikenali sebagai bullish.

Ini bermakna apabila pelabur mendakwa bullish, mereka yakin dengan lonjakan harga untuk jangka masa yang lama (pasaran bull/bull market). Kebiasaannya, pada masa inilah pelabur akan mengaut keuntungan dengan menjual aset kripto.

Sejarah: 2017 merupakan tahun yang sangat terkenal sebagai tahun bullish untuk Bitcoin. Pada ketika itu, boleh dikatakan hampir setiap hari ICO baru dilancarkan dan, pelabur sangat FOMO dan optimis dengan harga kripto. Bitcoin berjaya menarik perhatian pelbagai golongan dari seluruh dunia dengan lonjakan harga daripada $777 pada 11 Januari kepada $19,497 pada 16 Disember 2017.

Pasaran Bear

Bear atau beruang menjadi simbol kepada pasaran kewangan yang berada dalam aliran menurun atau lebih tepat menggambarkan pergerakan negatif terhadap harga untuk jangka masa panjang.

Atau lebih mudah, ia berlawanan dengan pasaran bull. Bearish menyebabkan pelabur pesimis, tidak yakin dengan masa depan harga sesuatu aset.

Penyusutan harga aset untuk jangka masa yang panjang dikenali sebagai pasaran bear/bear market. Fasa ini juga menyebabkan emosi pelabur terganggu, terutama FOMO menyebabkan mereka jual kerana bimbang akan terus kerugian. Tetapi, pelabur yang bijak akan terus simpan dan sabar, HODLERs.

Sejarah: Bitcoin dan seluruh pasaran kripto memasuki fasa bearish pada 2018. Pada ketika itu harga kripto telah jatuh dan pelabur mula hilang keyakinan terhadap harga bitcoin dan koin yang lain. Bitcoin telah susut daripada $17,527 pada 6 Januari kepada $3,236 pada 15 Disember 2018.

Namun, nasib baiklah pasaran kripto bersilih ganti bullish dan bearish. Malah, lonjakan sementara juga tidak semestinya fasa peralihan daripada pasaran bear kepada bull.

Misalnya, penyusutan sementara tidak bermakna bearish. Jika anda melihat lonjakan harga untuk jangka masa panjang (contoh: tempoh setahun), ia masih dianggap bullish. Contoh terdekat, pada 2017 di mana Bitcoin beberapa kali menunjukkan penyusutan namun berdasarkan tempoh masa yang lama, secara keseluruhannya, bitcoin mencatatkan lonjakan (bullish).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat