AUD/USD Mulakan Dagangan Minggu Ini Lebih Tinggi Atasi Ketinggian Minggu Lalu

99

Pergerakan harga pada carta pasangan mata wang AUD/USD dilihat berjaya mengakhiri dagangan penghujung minggu lalu ke paras ketinggian terbaru selepas menembusi zon rintangan pada 0.71000.

Dengan sentimen pasaran yang memulih dari berisiko, dolar Australia berjaya bergerak lebih baik berbanding US dolar yang kekal dengan prestasi suramnya untuk beberapa minggu ini.

Walaupun US dolar bergerak lemah, namun pelabur tetap berwaspada untuk jangkaan pengukuhan US dolar yang boleh berlaku pada bila-bila masa sekiranya tumpuan pasaran mula beralih semula kepada tindakan pengetatan dasar oleh Federal Reserve (Fed).

Pada minggu lalu, kenaikan harga pada carta AUD/USD beberapa kali terhalang pada rintangan zon 0.71000 sebelum akhirnya harga berjaya menembusinya pada Jumaat lalu.

Kekal bergerak di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam, harga dijangka untuk meneruskan pergerakan trend bullish tersebut bersambung lagi pada minggu ini.

Kenaikan harga ke paras ketinggian 0.71650 pada Jumaat lalu diteruskan lagi pada pembukaan dagangan awal minggu ini menguji zon rintangan terbaru pada 0.71800.

Bersambung ke sesi Eropah petang ini, sekiranya kenaikan harga diteruskan lagi, paras ketinggian terbaru bakal dicatatkan lagi dengan sasaran harga berkemungkinan pada zon 0.72300.

Walaupun pelabur optimis dengan pergerakan kenaikan harga tersebut, namun tetap perlu mengambil kira kebarangkalian untuk harga membuat pusingan arah.

Penurunan harga boleh berlaku sekiranya sentimen pasaran mula memacu harga membuat penurunan semula.

Harga yang membuat penurunan akan kembali menguji zon 0.71000 yang dilihat akan menjadi sokongan buat harga.

Jika harga kekal susut lebih rendah dan kemudiannya bergerak di bawah paras sokongan MA50, pelabur akan bersedia untuk penurunan lebih agresif harga selepas isyarat trend bearish tersebut.

Harga akan menuju ke zon tumpuan sebelum ini seperti 0.70400 atau lebih rendah pada zon 0.70000.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat