Australia Catat Lonjakan Harian Terbesar Kes Covid-19 Sejak April!

384

Baru sahaja beberapa minggu Australia mula melonggarkan sekatan penjarakan sosial setelah berjaya membendung penularan coronavirus, hari ini, negara itu kembali merekodkan lonjakan dalam kes baru.

Hal ini secara tidak langsung telah menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan negara itu mengalami gelombang kedua pandemik coronavirus yang boleh menjejaskan pelonggaran sekatan selanjutnya.

Victoria melaporkan peningkatan kes baru dengan tambahan 33 kes hari ini, setelah merekodkan 1 kematian pada Rabu dengan peningkatan 20 kes. Sementara New South Wales pula mencatatkan 4 kes baru.

37 kes dicatatkan di dua negeri yang mempunyai populasi terbesar di Australia adalah merupakan jumlah harian tertinggi pernah direkodkan sejak 19 April yang mencatatkan 41 kes.

Peningkatan kes di Victoria telah menjadi kebimbangan yang besar kepada pihak kesihatan Australia. Pada Rabu, negeri itu telah meminta bantuan ketenteraan untuk membantunya membendung penularan.

Seramai 300 anggota Angkatan Pertahanan Australia (ADP) telah dikerahkan untuk mengawal hotel di Melbourne yang menjadi pusat kuarantin bagi mereka yang baru pulang dari luar negara.

Tambahan daripada itu, ADP dilaporkan akan mengerahkan sehingga 1000 lagi tentera untuk menyokong usaha tersebut.

Perdana Menteri Victoria, Daniel Andrews juga telah meminta bantuan dari negeri-negeri lain untuk membantu meningkatkan ujian coronavirus dan menjejak kontak rapat, setelah belaku peningkatan dua digit kes selama sembilan hari berturut-turut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat