Australia, New Zealand Mulakan Rundingan Dagang Bersama UK

285

UK hari ini secara rasmi telah memulakan rundingan perjanjian perdagangan bebas bersama bersama Australia dan New Zealand, di mana objektif mengenai perundingan juga ditetapkan.

Dua negara tersebut adalah antara keutamaan Britain untuk mengadakan rundingan perdagangan, selain Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah (EU) dan Jepun setelah ia meninggalkan EU pada Januari lalu.

Setiausaha Perdagangan Antarabangsa UK, Liz Truzz mengatakan bahawa perjanjian perdagangan dengan Australia dan New Zealand akan membolehkan Britain ‘memenuhi janji Brexit’.

Kerajaan UK berharap dengan tercapainya perjanjian perdagangan ini, ia akan membantu pemulihan di negara itu yang dijejaskan oleh wabak pandemik coronavirus dengan membuka pasaran baru untuk perniagaan dan mewujudkan pekerjaan.

Tambahan daripada itu, nilai eksport UK ke dua negara tersebut dijangka akan meningkat sebanyak £ 1 bilion sebagai hasil kepada tercapainya perjanjian dagang.

Matlamat kerajaan untuk setiap perjanjian sebahagian besarnya adalah sama, selain turut menfokuskan kepada usaha meningkatkan perdagangan barang dan perkhidmatan serta pelaburan merentasi sempadan.

Selain itu, ia juga turut merangkumi komponen yang melibatkan perdagangan digital dan langkah-langkah bagi membantu perniagaan kecil untuk mengeksport lebih banyak barangan.

Dalam pada itu, Menteri Perdagangan Australia, Simon Birmingham menyambut baik berita gembira itu dengan menyatakan kesediaanya untuk membantu UK untuk mencari permulaan baru untuk meningkatkan ekonomi setelah Brexit.

Sementara Menteri Perdagangan New Zealand David Parker pula menyatakan bahawa New Zealand senang hati menjadi negara pertama yang memulakan rundingan perjanjian perdagangan dengan UK.

Tambah Parker lagi, perbincangan tersebut akan menumpukan kepada penghapusan tarif perdagangan, pendekatan baru terhadap halangan bukan tarif, adat istiadat, kerjasama dalam peraturan, perdagangan digital dan peruntukan perdagangan untuk menyokong pembangunan lestari, termasuk perubahan iklim.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat