Bacaan NFP Kekal Mengganas Pada Bulan November! Apakah Ini Akan Mempengaruhi Tindakan The Fed?

498

Pertumbuhan pekerjaan adalah jauh lebih baik daripada jangkaan pada bulan November walaupun Rizab Persekutuan telah melakukan usaha agresif untuk memperlahankan pasaran buruh dan menangani inflasi.

Bacaan NFP melonjak 263,000 untuk bulan itu manakala kadar pengangguran ialah 3.7%, Jabatan Buruh melaporkan pada hari Jumaat. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones telah mencari peningkatan sebanyak 200,000 pada bilangan senarai gaji dan 3.7% untuk kadar pengangguran.

Kenaikan bulanan hanya menurun sedikit daripada 284,000 yang disemak naik pada Oktober. Ukuran pengangguran yang lebih luas termasuk pekerja yang tidak digalakkan dan mereka yang memegang pekerjaan sambilan atas sebab ekonomi mengecil lebih rendah kepada 6.7%.

Angka-angka itu mungkin tidak banyak membantu untuk memperlahankan langkah the Fed yang telah menaikkan kadar faedah secara berterusan tahun ini untuk menurunkan inflasi yang masih menghampiri paras tertingginya dalam lebih daripada 40 tahun. Kenaikan kadar telah membawa penanda aras kadar pinjaman semalaman Fed ke julat sasaran 3.75%-4%.

Dalam satu lagi tamparan terhadap usaha anti-inflasi Fed, purata pendapatan setiap jam melonjak 0.6% untuk bulan itu, dua kali ganda anggaran Dow Jones. Gaji naik 5.1% pada asas tahun ke tahun, juga jauh melebihi jangkaan 4.6%.

Pasaran niaga hadapan yang terikat dengan Purata Perindustrian Dow Jones menjunam berikutan laporan itu, jatuh lebih 400 mata kerana data pekerjaan hangat boleh menjadikan Fed lebih agresif.

Peningkatan sektor lain termasuk penjagaan kesihatan (45,000), kerajaan (42,000) dan perkhidmatan lain, kategori yang merangkumi perkhidmatan peribadi dan dobi dan menunjukkan jumlah peningkatan sebanyak 24,000. Bantuan sosial menyaksikan peningkatan sebanyak 23,000, dimana menurut Jabatan Tenaga Kerja  ia telah membawa sektor itu kembali seperti semula pada Februari 2020 sebelum penularan wabak Covid.

Sektor pembinaan menambah 20,000 pekerjaan,manakala sektor maklumat meningkat 19,000 dan pembuatan menyaksikan keuntungan sebanyak 14,000.

Pengerusi Fed, Jerome Powell awal minggu ini berkata, perolehan pekerjaan adalah “jauh melebihi kadar yang diperlukan untuk menampung pertumbuhan penduduk dari semasa ke semasa” dan berkata tekanan gaji menyumbang kepada inflasi.

Pasaran menjangkakan Fed akan menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 0.5 mata peratusan apabila ia bermesyuarat akhir bulan ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat