Bagaimana NFT & Metaverse Boleh Kekalkan Fesyen Mewah?

181

Jenama terkenal dalam industri fesyen global seperti Dolce & Gabbana, Gucci, Philipp Plein dan Tiffany & Co. berjaya menerokai cryptoverse dengan mengambil langkah tersendiri di dunia metaverse.

Hal ini berikutan kerana metaverse telah meyakinkan ramai individu membayar berjuta-juta untuk tanah di dunia maya, jadi mengapa tidak fesyen?

Industri fesyen sentisa mencari pendekatan baharu untuk berinovasi dan mencipta tradisi baharu.

Industri fesyen dalam metaverse dapat mewujudkan pengalaman memakai pakaian berjenama tanpa sebarang kekangan jenis, reka bentuk dan fabrik secara digital pada avatar sendiri.

Oleh demikian mari lihat beberapa faktor yang memberi nilai tambah yang berbeza terhadap fesyen dalam dunia metaverse.

  1. Kekalkan dan kembangkan tradisi

Seorang usahawan fesyen dan pengasas usaha niaga fesyen Web3, The Rebels Indrė Viltrakytė mencadangkan untuk mencipta peranti wearable digital bersama ahli komunitinya serta berkongsi keuntungan atau royalti.

Tambahnya lagi, koleksi digital tersebut dapat membantu mempamerkan hasrat peminat fesyen dalam sesuatu jenama.

Misalnya, Maison Margiela bukan sahaja dapat menawarkan sejumlah set wearables digital selepas membeli sepasang Bianchetto Tabi Boot, malah boot tersebut boeh dipakai dalam Metaverse atau kehidupan sebenar.

  1. Barangan fesyen digital tidak boleh ditukar ganti

NFT dikatakan merupakan pemilikan item unik kerana aset digital tersebut dapat melindungi karya-karya seni termasuklah rekaan fesyen yang dilukis.

Hal ini kerana jenama Birkin pernah dicuri dan dimusnahkan dari semasa ke semasa tanpa penjagaan yang betul.

Seterusnya, NFT juga dapat memberikan pelanggan akses terus ke arkib Chanel atau pengarah kreatif Hermes termasuklah mencipta pengalaman mewah dan unik.

  1. Adaptasi e-dagang dan teknologi

  1. dagang merupakan platform utama untuk membeli-belah dan metaverse dapat membantu menjadikannya eksklusif serta moden.

Malah Viltrakyte yakin bahawa industri fesyen berada dalam fasa percubaan Web3 bagi melihat bagaimana ia benar-benar mempengaruhi industri fesyen.

Diperjelaskan lagi mereka akan memperkembangkan teknologi AR agar dapat memasukkan item secara mudah pada sesiapa sahaja serta menjadi permulaan sebenar era wearables digital.

Menurut Vogue Business, agensi pemodelan Los Angeles Photogenis menyatakan bahawa mereka telah bereksperimen dengan pelbagai jenis teknologi bagi mencipta avatar melalui imbasan 3D wajah model untuk digunakan dalam metaverse.

Wearable digital ini turut membentuk siapa seseorang itu dalam talian dan jika seseorang memutuskan untuk berpindah ke metaverse atas pelbagai sebab, identiti di sana adalah sama pentingnya dengan ia dalam kehidupan sebenar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat