Bajet 2022 Dorong Indeks KLCI Susut 20 Mata

268

Pembentangan Belanjawan 2022 memberi kesan penyusutan 20 mata di FBM KLCI pada Isnin selepas para pelabur mengambil maklum mengenai pelaksanaan pelepasan khas cukai satu kali kepada syarikat-syarikat dengan laporan tahunan cukai pendapatan melebihi RM100 juta.

Indeks terkini mencatat penurunan 25 mata atau 1.6% ke paras 1,537.3.

Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dalam pembentangan mengenai pelaksanaan pelepasan khas cukai satu kali pada Jumaat, kerajaan mengenakan cukai pendapatan sebanyak 24% kepada syarikat yang menerima RM100 juta dalam laporan cukai pendapatan tahunan dan lebihan baki yang boleh dicukai akan dikenakan 33% cukai pendapatan.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan pelepasan khas cukai satu kali akibat pandemik Covid-19 yang diperkenalkan adalah penting bagi kerajaan untuk menjana pendapatan dan seterusnya memastikan sistem kesihatan negara dapat diteruskan dimasa hadapan.

Pada Isnin, penganalisis TA Securities Holding Bhd dalam notanya mendapat isyarat bearish berdasarkan beberapa indikator trend dan momentum teknikal menyusul pembetulan harga KLCI pada minggu lepas.

Menurut TA Securities, pengenalan pelepasan cukai satu kali sebanyak 33% pada keuntungan korporat melebihi RM100 juta dalam Belanjawan 2022 akan mengundang reaksi negatif dalam pasaran dan menyebabkan penurunan automatik dalam pembetulan indeks chip biru yang bakal mengalami kejatuhan pada dagangan Isnin sebelum kembali stabil.

Tambahnya lagi, ia walau bagaimanapun akan memberi peluang lebih baik bagi para pelabur yang ingin membeli pada nilai yang rendah dan mahukan pulangan dalam masa jangka panjang.

Sementara itu, penganalisis Hong Leong Investment Bank Bhd, Ng Jun Sheng menulis pada Isnin mengenai penurunan bacaan teknikal KLCI bahawa pelepasan khas cukai satu kali yang diperkenalkan dan ditambah dengan sentimen berisiko akan memyebabkan KLCI mengalami jualan secara automatik pada minggu ini.

Ng menyambung, risiko penurunan harga KLCI tersebut berkemungkinan distabilkan oleh kadar vaksinasi Covid-19 yang akan mendorong pembukaan semula sektor ekonomi yang lebih agresif dan meningkatan harga komoditi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat