Beberapa Saham Tempatan Tunjuk Momentum Positif

538

Saham-saham tempatan menunjukkan momentum peningkatan selepas Belanjawan 2021 diluluskan dengan undi suara pada peringkat dasar di Parlimen semalam setelah menyaksikan perdebatan yang hangat.

Malacca Securities, dalam nota ekuitinya di sini berkata, keputusan itu berpihak kepada sektor pembinaan sebagai proksi kepada belanjawan itu di tengah-tengah perbelanjaan pembangunan yang lebih tinggi.

“Begitu juga dengan penjagaan kesihatan sementara sektor teknologi terus kekal cemerlang dengan rangkaian pengumuman pendapatan korporat kekal mantap,” menurutnya.

Bernama melaporkan, di bawah Belanjawan 2021, kerajaan telah memperuntukkan RM322.5 bilion untuk perbelanjaan pembangunan yang akan terus disalurkan kepada program dan projek dengan kesan pengganda yang tinggi bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan menyokong mata pencarian serta kehidupan rakyat.

Sektor berkaitan kesihatan terus menjadi keutamaan kerana ia menerima peruntukan sebanyak RM4.7 bilion atau 6.8 peratus daripada perbelanjaan pembangunan.

Dari sudut penanda aras teknikal, FBM KLCI meneruskan keuntungan, membentuk satu lagi pengukur kenaikan harga dengan indeks utama kekal disokong melepasi paras harian EMA9.

“Dengan momentum positif berterusan, kenaikan seterusnya dilihat pada halangan segera 1,640, diikuti 1,670, sementara sokongan pada 1,600, diikuti oleh 1,570,” jelasnya lagi.

Ia berkata indeks kekuatan relatif (RSI) masih melebihi 50, meletakkannya di bawah momentum trend menaik.

Namun, seorang penganalisis berkata meskipun terdapat kemungkinan momentum menaik dalam kalangan pasaran tempatan, terdapat pula kebimbangan yang kian meningkat kemungkinan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mencairkan beberapa asetnya untuk membiayai program i-Sinar.

“KWSP mempunyai pegangan dalam pelbagai pegangan tempatan dan asing dan untuk membiayai pengeluaran yang dijangka mencecah angka bilion, cara paling cepat ialah mencairkan aset,” ujar beliau.

Antara pegangan saham utama KWSP ialah dalam Malaysia Building Society Bhd, RHB Bank Bhd, Malaysian Resources Corp Bhd, Bermaz Auto Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Axiata Group Bhd, Tenaga Nasional Bhd, CIMB Group Holdings Bhd, Public Bank Bhd, Malaysia Airport Holdings Bhd, Gamuda Bhd, Malayan Banking Bhd dan Petronas Gas.

Pada pukul 10 pagi, indeks pembinaan naik 0.08 peratus, indeks penjagaan kesihatan turun 0.4 peratus dan indeks teknologi meningkat 0.45 peratus sejak dibuka pagi ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat