Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 12/6//2019

317

Unit Ikhmas Jaya Group Bhd., Ikhmas Jaya Sdn. Bhd. telah mendapat projek daripada Pembinaan Jaya Zira Sdn. Bhd. untuk kerja subkontrak bagi pembinaan dan penyiapan laluan Aliran Transit Ringan 3 (LRT3) dari Bandar Utama ke Johan Setia berjumlah RM405 juta.

Malaysia Building Society Bhd menjangka memiliki sekuriti patuh Syariah sepenuhnya di Bursa Malaysia dalam masa 2 tahun, dengan MBSB Bank akhirnya menjadi syarikat induk. Lebih 85% daripada aset konvensional telah ditukar menjadi aset Islam dengan kira-kira 12% baki yang perlu dilakukan.

EA Technique (M) Bhd telah menerima tuntutan pembayaran sebanyak AS $ 6.1 juta (RM25.4 juta) daripada Malaysia Marine Heavy Engineering Sdn Bhd berhubung pertikaian berhubung dakwaan tidak membayar kerja tambahan yang dilakukan oleh syarikat itu.

Juruaudit luaran yang menyiasat penyelewengan kewangan di Xin Hwa Holdings Bhd mendedahkan bahawa dana syarikat telah digunakan untuk menjaga perbelanjaan peribadi dalam tempoh 2 tahun yang lalu.

Seacera Group Bhd menyerahkan laporan kewangan suku tahunannya yang belum diaudit dengan laporan yang mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM102.15 juta bagi suku yang berakhir 31 Mac, 2019.

Pengeluar suplemen kesihatan dan produk kecantikan, BioAlpha Holdings Bhd. (Bioalpha) optimis prospek kumpulan itu bagi tahun kewangan 2019 akan menyokong inisiatif yang sedang dilaksanakan bagi pasaran domestik dan asing. Pengarah Urusannya, William Hon berkata, bagi pasaran luar negara BioAlpha bercadang memperkukuh eksport jualannya ke China, Indonesia dan Thailand pada tahun ini.

Penyedia penyelesaian teknologi runcit, Radiant Globaltech Bhd. merancang mengukuhkan portfolio luar negaranya dengan berkembang lagi ke rantau Asia Tenggara. Pengarah Urusannya, Paul Yap Ban Foo berkata, syarikat itu akan menggunakan hasil RM10.6 juta daripada tawaran awam permulaannya (IPO) tahun lepas untuk mengembangkan sayapnya ke Indonesia, Myanmar dan Thailand tahun depan.

Bursa Malaysia Bhd menyasar menarik lebih ramai pelabur runcit ke dalam pasaran ekuiti dengan pelancaran “Bursa Anywhere”, aplikasi perkhidmatan elektronik depositori mudah alih pertama di rantau Asia Tenggara. Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Muhamad Umar Swift berkata ketika ini, nisbah antara pelabur institusi dan runcit dalam pasaran ekuiti Malaysia berada pada 75:25.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat